Зареєстровано проєкт закону, який дозволить підліткам балотуватися на місцевих виборах

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який дозволяє з 16-ти років балотуватися на місцевих виборах. Тож підлітки зможуть ставати мерами, головами сільських та селищних рад, а також депутатами.

Про це сказано у проєкті закону №6402, який 7 грудня внесли до парламенту 12 нардепів. Наразі документ передано на розгляд.

Окрім права балотуватися на виборах, підліткам дозволяється бути членами партій, підписуватись під електронними петиціями до місцевої влади, бути засновниками громадських організацій.

Якщо підліток балотується на виборах, він набуває повної громадянської дієздатності.

Автори законопроєкту, серед яких представники “Голосу”, “Слуги народу” та “Довіри”, наводять у приклад Австрію та Німеччину, де з 16 років дозволяється голосувати. Також вони звертають увагу на резолюцію Конгресу місцевої та регіональної влади Ради Європи від 2015 року – у ній ідеться про те, що зниження вікового цензу в майбутньому позитивно вплине на явку на виборах.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.