Резніков: Жителі ОРДЛО з паспортами РФ повинні будуть самі визначитися з громадянством

У Конституції України не передбачено позбавлення громадянства на підставі отримання іншого громадянства та іншого паспорта.

Про це заявив віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв’ю Радіо НВ, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Резніков відповів на питання політики держави щодо жителів ОРДЛО з паспортами РФ та чи визнаватиме Україна жителів ОРДЛО, які отримали паспорти РФ або так званих «Л/ДНР», своїми громадянами.

«Ми визнаємо громадян України громадянами України. Якщо хтось отримав інше громадянство, з якихось причин – навіть вимушено, як спосіб виживання, – то це має бути окремою розмовою. У нас в Конституції України не передбачено позбавлення громадянства на підставі отримання іншого громадянства, іншого паспорта», – сказав міністр.

Він також підкреслив, що «санкції за множинне громадянство з юридичної точки зору в Україні відсутні».

За його словами, найближчим часом уряд обговорить питання політики держави щодо жителів ОРДЛО з паспортами РФ. Під час обговорення законопроєкту про перехідний період Мінреінтеграції має намір порушити питання політики офіційного Києва щодо жителів Донбасу, які отримали російські паспорти, після деокупації регіону.

«Їм просто потрібно буде дати можливість добровільно визначитися, громадянами якої країни вони себе сприймають і, відповідно, позбутися російського паспорта, якщо вони вважатимуть, що вони насправді залишаються громадянами України. Ніякого примусу або порушень гуманітарних прав бути не може», – сказав Олексій Резніков.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.