МАГАТЕ завершує підготовку місій до України

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) готує комплексні пакети допомоги та завершує логістичну підготовку декількох своїх місій з ядерної безпеки та гарантій в Україні, щоб відправити їх найближчими тижнями, заявив генеральний директор агентства Рафаель Маріано Гроссі.

“Ми готові транспортувати запчастини та комплектувальні в Україну та надавати експертні оцінки й консультації і на місці, і за його межами. Найближчими тижнями ми переведемо нашу діяльність із надання допомоги на набагато вищу швидкість”, – сказав Гроссі, слова якого наведено у щоденній заяві МАГАТЕ з питань України на сайті у п’ятницю.

Згідно з повідомленням, пріоритетом МАГАТЕ є відправлення персоналу з питань безпеки та гарантій на Чорнобильську АЕС якнайшвидше.

У ньому наголошується, що вони здійснять радіологічну оцінку, доставлять обладнання, пов’язане з безпекою, та відновлять онлайн-систему моніторингу радіаційної ситуації, яка перестала працювати під час окупації об’єкта російськими військами протягом п’яти тижнів до їх виведення 31 березня.

З метою реалізації планів із відправлення місії, гендиректор проводить консультації та тісно координує з Україною і питання утримання допомоги МАГАТЕ її ядерним об’єктам, і питання розкладу експертних місій, які, як очікується, розпочнуться пізніше цього місяця, йдеться у повідомленні.

“Щоб це зробити, ми також покладатимемося на постійну підтримку наших партнерів”, – зазначив Гроссі.

Водночас МАГАТЕ сконцентрує на собі всі питання міжнародної технічної допомоги Україні й наразі тісно спілкується з багатьма країнами, які висловили зацікавленість у підтримці його зусиль щодо гарантування безпеки українських ядерних об’єктів.

У повідомленні наголошується, що група директорів із нерозповсюдження зброї G7, до якої входять Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британію та Сполучені Штати, у своїй заяві, опублікованій у четвер, схвалила зусилля гендиректора МАГАТЕ щодо гарантування ядерної безпеки в Україні.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.