Посол ЄС назвав проблему в Україні, гіршу за корупцію

В Україні вже не загальна корупція, а інша проблема відлякує інвесторів від вкладення грошей. «Це щось таке, що не було реформовано в Україні за всі 30 років її Незалежності»

Про це в неділю під час «живого чату» у мережі Facebook із Представниками Євросоюзу в країнах Східного партнерства, що був проведений під егідою Європейської служби зовнішніх дій з нагоди відзначення 9-го травня Дня Європи, заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

За його словами, ключем для всього порядку денного реформ в Україні та найважливішим фактором її економічного розвитку є судова реформа. Вже не загальна корупція, але саме вади судової системи є головним фактором, який стримує та відлякує інвесторів від вкладення грошей в Україну.

«Судова реформа – серед головних речей, які все ще треба змінити в Україні на її шляху до Європи та наближення до ЄС… Судова система – це щось таке, що не було реформовано в Україні за всі 30 років її Незалежності – в серпні ми як раз будемо відзначати цю річницю. Опитування серед представників бізнесу, що працюють в Україні, або цікавляться Україною, говорять, що вже не корупція , але (недосконала) судова система є першим фактором, який відлякує потенційних інвесторів та примушує їх сумніватися, чи інвестувати гроші в Україну», – сказав європейський дипломат.

Маасікас нагадав вислів Високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, який, коментуючи перебіг судової реформи в Україні, назвав її «матір’ю всіх реформ».

«Безумовно, він має рацію, наш начальник. В рамках групи підтримки, разом з країнами «Великої сімки», ми поділилися з владою і громадськістю України дорожньою картою, яка містить кроки, що потрібно зробити, з нашої точки зору, для правильної реформи судової системи. В основі цих пропозицій, в основі будь-якої змістовної реформи, є реформа Вищої ради правосуддя, тих структур, які проводять адміністрування бюджету судів, та тих, що призначають суддів», – наголосив він.

Дипломат зауважив, що Україна користується широкою підтримкою у цій роботі з боку міжнародних партнерів. Європейська сторона надає експертів, виділяє гроші, за необхідністю, щоб ця реформа просувалася вперед.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.