Коболєв: Тариф на газ для населення наступного року має бути комерційним

Тариф на газ для населення наступного року має відповідати комерційній ціні газу. Це означатиме підвищення, що тариф має бути.

Про це заявив ексглава НАК “Нафтогаз” Андрій Коболєв під час форуму “Стійкість України перед кризами: погляд у майбутнє”, організований Центром економічної стратегії в середу.

“Тариф для населення встановлено цієї весни як річний тариф, і тоді він відповідав комерційним цінам. Як на мене, наступного року його знову-таки треба робити комерційним, виходячи з прогнозів на найближчий рік чи два. Це означатиме підвищення порівняно з поточним тарифом. Між іншим, це саме те, на що влада погодилася в останньому меморандумі з МВФ”, – сказав він.

Водночас Коболєв зазначив, що “треба говорити не про тариф, а про те, яким чином нівелювати вплив цього тарифу на соціально вразливий сегмент населення”.

За його словами, “Нафтогаз” повинен мати у своєму розпорядженні необхідні засоби, щоб держава могла продовжувати “успішно впроваджений механізм грошових субсидій”.

“Питання чи будуть гроші для цих субсидій, оскільки їх джерелом у газі був “Нафтогаз”. Додаткові доходи, які він отримував від споживачів, здатних оплачувати тарифи, перенаправлялися через бюджетний механізм на субсидії тим, хто не може їх оплачувати. Але якщо у процесі цього перенаправлення витрачати ще, припустимо, $100 млн, які були втрачені на банальній крадіжці газу, тоді цих грошей не залишиться”, – пояснив екс-керівник компанії.

Також він зазначив, що відбір газу у НАК комерційними компаніями має бути поставлений під суворий контроль, назвавши “аномально більшим” обсяг відбору з боку постачальників групи Дмитра Фірташа.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.