Про планування вбивства Шеремета попереджали у 2012 році

Білоруський офіцер Ігор Макар, який опублікував записи розмов голови КДБ Білорусі про планування вбивства Павла Шеремета та інших людей, розповів, що ще у 2012 році українські спецслужби були повідомлені про підготовку такого злочину.

Про це Макар розповів в інтерв’ю «Новой газете»

Подробиці. За його словами, він передав американським дипломатам весь запис, який у нього був, і всю інформацію з прізвищами. На записі тодішній голова КДБ Білорусі Вадим Зайцев і двоє співробітників спецпідрозділу КДБ «Альфа» планували вбивства мінімум чотирьох громадян Білорусі, які перебувають за кордоном, в тому числі і Павла Шеремета.

Щодо причини відсутності реакції українських спецслужб на інформацію Макар не зміг надати пояснень, але запевнив, що ще у 2012 році інформація була передана Україні, Росії і навіть білоруському МЗС.

«У 2012 році Павло ще тільки збирався переїжджати в Україну. Але я знаю, що інформація була передана і в Російську Федерацію, і в Україну, і навіть в білоруський МЗС. До речі, тоді Вадим Зайцев і був знятий з посади голови КДБ», – сказав він.

За його словами, Шеремету загрожувала небезпека, оскільки він активно розслідував вибух у мінському метро в 2011 році, і був подразником для диктаторського режиму Білорусі.

Макар також розповів, що отримав запис від своїх анонімних джерел у КДБ Білорусі тоді ж, коли він був зроблений, у 2012 році.

Ігор Макар – колишній заступник командира бойової групи спецпідрозділу «Алмаз» МВС Білорусі, а нині представник громадянської ініціативи «Білоруський народний трибунал». У «Алмазі» він служив з 1998 по 2004 рік, після чого звільнився. Пізніше встиг виїхати до Європи і попросити політичного притулку.

Нагадаємо. 5 січня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що слідчі дії в зв’язку з можливим «білоруським слідом» у справі вбивства журналіста Павла Шеремета можуть провести на території Європи вже в січні.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.