Мінюст: Окупанти могли змусити жителів ОРДЛО подавати скарги в ЄСПЛ

У Міністерстві юстиції України вважають, що жителів ОРДЛО могли змусити масово подавати заяви проти України. Сьогодні в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) знаходиться 10,5 тисяч заяв з усієї України. Проте більшість з них надійшла з окупованих регіонів Донбасу та Криму.

Про це в інтерв’ю «Букви» заявив заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Ліщина зазначив, що в ЄСПЛ було направлено 7 тисяч заяв з окупованих регіонів Донецької та Луганської областей. І всі вони, безумовно, направлені проти України.

За його словами, 6 тисяч заяв були направлені в ЄСПЛ з Донбасу і вони були виключно проти України.

«Ці скарги нам не комунікували, тому можу тільки здогадуватися, про що там йде мова. Але дивіться: вся Україна згенерувала 10,5 тисяч скарг і з них – 7 тисяч це виключно скарги з Донбасу. Тобто сама Україна генерує десь в районі 4 тисяч скарг. У нас в Мін’юсті є підозра, що людей, які живуть в ОРДЛО, могли підштовхнути масово подавати заяви проти України», – розповів Ліщина.

Він зазначив, що з ЄСПЛ Україні комунікували тільки дві заяви, які стосуються виплат пенсій та руйнування житла.

«Перше стосувалося виплат пенсій України. Однак суд констатував, що національні засоби захисту ще не вичерпані, тому в задоволенні скарги відмовлено. Друга справа подібне – за руйнування житла. Заявниця скаржиться, що її будинку обстріляли українські військові. Але там теж не вичерпані засоби захисту на національному рівні тому, думаю, цю скаргу теж розгорнено», – заявив він.

Уповноважений у справах ЄСПЛ також додав, що у суді знаходяться 150-200 справ, де фігурують разом Україна і Росія.

«Це скарги, подані українськими військовими, яких взяли в полон і катували. Військовими, так чи інакше постраждали від військових дій. Заяви подані проти Росії як порушника та України, у якої були позитивні зобов’язання, які треба було виконувати. Зокрема, мова йде про погану організацію бойових дій, в результаті чого військові потрапили в полон», – додав Ліщина.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.