Служба зовнішньої розвідки Естонії: РФ підтримує політиків з ОПЗЖ в Україні і може посилити військовий тиск

Реінтеграція окупованого Донбасу в Україну на умовах, продиктованих Кремлем, є неприйнятною для української влади. Росія затягує час, при цьому збільшує підтримку проросійських сил в українському політикумі. Крім того, може «легко посилити свій військовий тиск на Київ» за допомогою збройних формувань в ОРДЛО.

Про це повідомляє Служба зовнішньої розвідки України з посиланням на шосту щорічну доповідь Служби зовнішньої розвідки Естонії «Міжнародна безпека і Естонія».

Подробиці. Реінтеграція окупованих територій Донбасу неможлива на умовах Кремля. Тож РФ продовжує грати на затягування часу, очікуючи, що конфлікт рано чи пізно змусить керівництво України піти на поступки.

У документі наголошується, що Росія всіляко допомагає українським політичним силам, «що воліють тяжіти до Москви та чинять опір обраному Україною європейському шляху».

«Росія всебічно підтримує проросійські сили в українському політикумі, які прагнуть домогтися визнання російського суверенітету над Кримом та вирішення конфлікту на Сході України на продиктованих Росією умовах… Під час підготовки до місцевих виборів в Україні російське керівництво ще більше збільшило прихильність до політиків з лав ОПЗЖ. Давній знайомий президента Путіна, український олігарх та член парламенту Віктор Медведчук є частим гостем у глави РФ… Після таких візитів ключовий сигнал громадськості – декларування нероздільної долі та тісних зв’язків України й Росії», – зазначають в естонській розвідці.

Крім того, у доповіді йдеться про те, що окупаційна влада ОРДЛО може відновити військовий тиск на Україну за підтримки Росії. І «наявність такої загрози на окупованій території України (…) є чітким сигналом щодо небажання Росії відмовитися від агресії».

«Реальність на окупованих територіях східної України визначається окупаційною владою, яка може відновити військовий тиск на Україну в будь-який момент за допомогою збройних формувань, що керуються і оснащуються Росією», – йдеться в доповіді.

Департамент державної безпеки і військова розвідка Литовської Республіки в опублікованій спільній доповіді «Національна оцінка загроз 2021», в свою чергу, підкреслюють, що Росія використовує заморожені конфлікти для втручання у внутрішні справи сусідніх країн, однак цей інструмент поступово втрачає свою ефективність.

«Спроби Москви нав’язати свої умови Києву в контексті примусу реінтегрувати Донбас з місцевими владними структурами під російським контролем і донині залишаються безуспішними. Кремль буде нездатним використовувати важелі свого контролю над Донбасом для контролю за зовнішньою і внутрішньою політикою України, поки вимоги Москви залишатимуться неприйнятними для більшості українців», – йдеться в документі.

Водночас, у доповіді наголошується, що РФ може «легко посилити свій військовий тиск на Київ», використовуючи «повністю і беззастережно» підконтрольні їй військові формування на Донбасі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.