В Україні можуть реструктуризувати валютні кредити, взяті під заставу житла

Комітет Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Раді ухвалити за основу закон, яким пропонується реструктуризувати усі валютні кредити, взяті під заставу житла.

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Йдеться про законопроект №4475, у якому пропонується провести конвертацію у гривню валютних зобов’язань і змінити процентні ставки та строк погашення кредиту. Днем реструктуризації буде дата набрання чинності даним документом. При цьому кредитори зможуть додатково отримати 30 днів для проведення усіх необхідних обчислень.

Робоча група також напрацювала ряд пропозицій для доопрацювання законопроєкту під час підготовки до другого читання.

Планується уточнити вимоги до споживчих кредитів в іноземній валюті, які підлягають обов’язковій реструктуризації. Сама реструктуризація має здійснюватися за курсом, який розраховується як середнє значення між курсом відповідної іноземної валюти, встановленим НБУ на день укладення договору, та курсом, встановленим на день проведення реструктуризації.

Крім того, пропонується врегулювати ситуацію з раніше ухваленими судовими рішеннями про примусове стягнення майна, яке виступало забезпеченням валютного кредиту.

Парламентарі також вирішили доручити фінкомітету доопрацювати закон шляхом внесення змін до Цивільного процесуального кодексу. Вони передбачають можливість реструктуризації за кредитними договорами, за якими суди прийняли рішення щодо звернення стягнення на єдине житло позичальника, але таке рішення не виконано внаслідок мораторію на таке стягнення, який наразі діє в Україні. І на час проведення реструктуризації дію такого мораторію пропоную продовжити.

Нагадаємо. Восени минулого року в Україні продовжили мораторій на стягнення по валютній іпотеці до 21 квітня 2021 року, який діє з 2014 року.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.