Закон про державну мову і штрафи: Ткаченко виступив за лагідну українізацію

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підтримав ініціативу щодо відтермінування норми про накладення штрафів за порушення Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» на 1,5 року.

Про це він заявив на пресконференції в межах Всеукраїнського форуму «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Ткаченко зазначив, що було два варіанти: повністю скасувати штрафи або їх відстрочити.

«Якщо йдеться про дві поправки (до закону про мову – ред.) різних депутатів, зокрема й від «Слуги народу», то в одному випадку це поправки Бужанського, які скасовують штрафи загалом, в іншому – поправки Кравчук, Потураєва й Корнієнка, які відтерміновують штрафи на півтора року, до моменту уведення всіх інших штрафів. Ми підтримуємо другу поправку», – сказав він.

Міністр зазначив, ще до ухвалення закону про мову був указ експрезидента, який передбачав необхідність промоції української мови, запровадження безкоштовних курсів, створення можливостей залучення через цифрові технології до вивчення української мови. Однак, на його думку, заходів не було або ж вони не були задіяні масово.

Ткаченко також зазначив, що Міністерство культури та інформаційної політики працює над спільною платформою, яка б об’єднувала всі зусилля для промоції української мови.

«Якщо ми спершу ставимо необхідність винесення штрафів якійсь літній жіночці з Одеси чи Харкова лише тому, що вона не знає у своєму магазині чи не вміє розмовляти українською мовою, то у такий спосіб ми не переконаємо більшість населення, яка достатньо не володіє українською мовою, у тому, що її потрібно вчити. Лагідна українізація, промоція української мови дозволить це зробити», – переконаний Ткаченко.

При цьому він вважає, що у разі відтермінування штрафів, протягом наступних 1,5 років «галас, який у російськомовних ЗМІ здіймається, якийсь страх, що ми когось оштрафували, перейде в дискусію й розмови про те, як здорово й модно вивчати українську мову».

Нагадаємо. 16 січня 2021 року в Україні відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відповідно до закону, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською. Штрафи за відмову обслуговувати клієнтів українською мовою мали з’явитися у 2022 році.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.