10 грудня: вшанування ікони Божої Матері “Знамення”

День для вшанування ікони Божої Матері “Знамення”, 10 грудня, обумовлений історичними подіями, що відбулися ще за часів Київської Русі.

Як повідомляють Вчасні Новини, про це пише сайт “Ближче до Бога”.

Боротьба князів за владу не припинялася ні на мить. Ситуативні союзи дозволяли зібрати значне військо для боротьби з черговим ворогом. У 1170 році в облозі опинився Великий Новгород. Мстислав, син Андрія Боголюбського, що князював тоді в Суздалі, згуртував довкола себе військові дружини декількох удільних князів. Новгородці опинилися в облозі суздальців – і врятувати їх могло лише диво.

І вдень, і вночі не припиняли містяни молитися й просити Божої Допомоги. На третю ніч Новгородському архієпископу Іллі було велено винести на міський мур ікону Божої Матері, що знаходилася в Церкві Спаса Преображення. Хресний хід з іконою на шляху до стін Новгорода опинився під хмарою стріл, випущених з вороже налаштованого війська.

Одна стріла встромилася в святий образ, і сталося диво: з очей Богородиці потекли сльози, а її лик розвернувся до міста. В ту ж мить на ворогів напав несподіваний жах, і вони, не розуміючи, що відбувається, почали винищувати один одного. Новгородське військо, підбадьорене чудовим знаменням, скористалося ситуацією й перемогло ворогів.

Того ж року архієпископ Ілля встановив свято Знамення Божої Матері, вдячно згадуючи чудесне заступництво Цариці Небесної.

Опис ікони Богородиці “Знамення”

На іконі, що відома нам як “Знамення”, зображена Богородиця, яка здіймає руки вгору в молитовному жесті. На фоні її зображення на щиті розташоване Немовля – Спас Емануїл. Найдавніший схожий образ було знайдено в римських катакомбах, які відносять до пори раннього християнства. Хоча дехто з дослідників схиляється у датуванні створення першої подібної ікони до часів творінь євангеліста Луки.

Як і з кожної чудотворної ікони із “Знамення” були зроблені численні списки, кожен з яких продовжував нести благодать і надію про допомогу кожному християнину. У Києві в Михайлівському Золотоверхому соборі є фреска “Знамення”, небесно-блакитні кольори якої наводять на думки про постійну турботу Пречистої Діви про ввірене їй людство.

Вшанування чудотворних ікон стало традиційним для християнського світу. Дивовижні події, пов’язані з святими образами, нагадують кожному вірянину, що людство не лишилося Божої Помочі та Благодаті. Кожна людина будь-якої миті може розраховувати на підтримку Господа та Цариці Небесної. А запорукою цього є тільки справжня Віра.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.