МЗС РФ: Відносини між Росією та США дійшли до критичної межи через Україну

У Міністерстві закордонних справ РФ заявили, що відносини між Росією та Заходом «продовжують деградувати і підійшли до критичної межі» через ситуацію в Україні.

Про це йдеться у заяві російського зовнішньополітичного відомства, передають Вчасні Новини.

Москва побачила «нагнітання конфронтації щодо нашої країни» і називала це «зовсім неприйнятним».

«Як привід використовується ситуація в Україні, щодо якої Захід взяв курс на заохочення русофобії, вигородження дій київського режиму щодо зриву Мінських домовленостей та підготовки до силового сценарію на Донбасі», — заявили в МЗС РФ.

Окрім того, звинуватили країни НАТО у «підштовхуванні Києва до агресивних кроків». Як приклад наводяться позапланові навчання США та їхніх союзників у Чорному морі, а також облети літаків країн-членів НАТО «біля рубежів Росії».

«Взято курс на втягування України в НАТО, що загрожує появою там ударних ракетних комплексів з мінімальним підлітним часом до Центральної Росії та інших озброєнь, що дестабілізують», – йдеться в повідомленні.

У МЗС РФ заявили про вимогу «серйозних довгострокових правових гарантій, що виключають будь-яке подальше просування НАТО на схід та розміщення загрозливої нам систем зброї на західних рубежах Росії».

«Наполягаємо на юридичному закріпленні домовленості про нерозміщення США та іншими країнами НАТО ударних систем озброєнь, що створюють загрозу Російській Федерації, на території сусідніх із нею країн, що входять, та не входять до Північноатлантичного альянсу», – йдеться в заяві.

Окрім того, в Росії наполягають на «відведенні районів оперативних навчань на узгоджену відстань від лінії зіткнення Росія-НАТО; узгодженні граничної дистанції зближення бойових кораблів та літаків для запобігання небезпечній військовій діяльності, насамперед – у балтійському та чорноморському регіонах; відновленні регулярного діалогу між оборонними відомствами по лінії Росія-США та Росія-НАТО».

«Вважаємо за необхідне, щоб і ОБСЄ, де представлені всі країни євроатлантичного регіону, не залишалася осторонь дискусій щодо розв’язання проблем євробезпеки. Наполегливо закликаємо уважно розглянути російські пропозиції та розпочати серйозні переговори щодо досягнення домовленостей, які забезпечують справедливий та стійкий баланс інтересів на нашому спільному просторі», – йдеться в заяві.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.