УПЦ МП – не РПЦ і про заборону не йдеться, кажуть у «Слузі народу»

Голова комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат «Слуги народу» Микита Потураєв спростував чутки, що УПЦ МП збираються заборонити в Україні. Він зазначив, що комітет схвалив закон про заборону РПЦ в Україні, а не УПЦ МП. І що жодної української церкви, яка напряму не підпорядковується Москві, ця заборона не стосується.

Про це Микита Потураєв написав у Фейсбуці.

«На глибоке переконання більшості членів комітету, сьогодні в Україні і немає церкви або релігійної організації, яка була б частиною релігійних інституцій держави-окупанта і вбивці, або керувалася б звідти – тобто таких просто не існує», – написав депутат.

Він також заявив, що члени Комітету не вважають виявлені СБУ докази співпраці священників МП з окупантами «свідченням зрадництва або колабораціонізма з боку церкви».

«Ми сподіваємось, що відповідальні співробітники та служителі цих інституцій просто не встигли своєчасно ознайомитись з змістом цієї пропаганди «русского міра», та передати контрольні зразки у СБУ, а зайві примірники – у пункти прийому вторинної сировини з подальшою переробкою на користь ЗСУ», – вважає депутат.

Потураєв закликав громадян та депутатів не розповсюджувати «неправдиву інформацію про заборону УПЦ чи будь-якої іншої релігійної організації».

«З іншого боку, ми радимо тим громадянам і народним депутатам України, які вважають – разом з воєнними злочинцями і терористами, УПЦ невід’ємною частиною РПЦ, а отже вважають заборону РПЦ одночасною забороною УПЦ, добровільно оформити у СБУ явку з повинною. Чистосердечне зізнання пом’якшує покарання. Навіть у разі державної зради. Або особистої дурості та невігластва», – зазначив він.

Нагадаємо, що з 22 листопада співробітники СБУ проводять контррозвідувальні заходи у культових спорудах на територіях монастирів та єпархій УПЦ.

1 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.