Шмигаль заявив про можливість зниження тарифів на газ

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що напрацьовані два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення.

Про це він написав у Фейсбуці.

Подробиці. Міністерство енергетики пропонує формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах» мінус «транспортування газу в Україну». У цьому варіанті очікується істотне зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбуток в умовах формування нових європейських правил.

«Нафтогаз» натомість пропонує посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації усіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить «Нафтогаз». Крім того, пропонується, щоб газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів в рамках відкритих торгів. В результаті цього варіанту очікується посилення конкуренції і, як наслідок, істотне зменшення платіжок для українців.

На нараді уряд також сформувало механізм для зниження ціни за транспортування газу. Будуть перевірені всі газопостачальники, у яких зараз найвищі тарифи.

Нагадаємо. По Україні прокотилася хвиля тарифних протестів. Жителі понад 20 населених пунктів вимагають знизити ціни на газ і повернути пільговий тариф на електроенергію.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.