Ваше майно «націоналізували» в ОРДЛО: що робити?

Після початку російської агресії у 2014 році люди почали масово виїжджати з нині окупованих територій України, залишивши там своє рухоме і нерухоме майно. Підконтрольні Росії угруповання від самого початку почали «націоналізувати» все рухоме і нерухоме, однак тільки зараз це стало вже «офіційно».

Про це розповіла координаторка з питань адвокації БФ «Право на захист» Еліна Шишкіна в ефірі «Радіо Донбас. Реалії».

Подробиці. У БФ «Право на захист» нагадали про любов угруповання «Л/ДНР» до «націоналізації» гіпермаркетів,  банків та інших установ, а також квартир, автомобілів та будинків людей, які вчасно виїхали звідти, або «порушили місцеві закони».

«Але дотепер все це, виявляється, не було вирішено на «законодавчому рівні». Тепер, після указу «про покинуте майно», виданого ватажком «ДНР» Денисом Пушиліним, такі дії стали повністю «легальними», – розповіла Еліна Шишкіна.

Вона іронічно назвала цей документ «видатним» з точки зору юридичної думки.

«Право власності залишається за власниками житла, які зареєстровані відповідно до українського законодавства. Згідно з українським законодавством всі ті дії, які там описані, – злочинні. Нерухомим майном можуть бути будинки, квартири, нежитлові комплекси», – зазначила правозахисниця.

Читайте також: В ОРДО планують позбавити будь-яких прав власників українських паспортів

Еліна Шишкіна також пояснила, що мають робити українці, які виїхали та покинули своє майно на окупованій території, а зараз дізнались, що його «націоналізували».

«Зараз необхідно зберігати всі документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно, а також житло, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Бажано робити нотаріально завірені копії та електронні копії на випадок, якщо щось станеться з оригіналом. І пізніше, коли прийде час, люди будуть мати хоча б нотаріально завірену копію про те, що вони є власниками конкретного житлового об’єкта на тій території. Тобто навіть якщо представники окупаційних адміністрацій присвоять собі майно, або продадуть, або здадуть в оренду, – за українськими законами власник таким і залишиться», – додала Еліна Шишкіна.

Крім того, вона акцентувала, що в жодному разі не можна замислюватися про повернення в ОРДЛО в разі, якщо ваше майно «націоналізували».

«Намагатися розв’язати це питання – небезпечно для життя і здоров’я. Проблему вдасться вирішити тільки після повернення територій під контроль України», – підкреслила координаторка з питань адвокації.

Нагадаємо. В ОРДО створили так звану «міжвідомчу комісію з питань управління безхазяйними нерухомими речами». Відповідний «указ №25» від 1 лютого 2021 року підписав ватажок угруповання «ДНР» Денис Пушилін.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.