Лапутіна про гендерну рівність: в Україні понад 19 тисяч ветеранок війни і цифра зростає

Важливим кроком у дотриманні гендерної рівності щодо жінок-ветеранок є популяризація їх позитивного прикладу у суспільстві.

Про це Міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна зазначила під час тематичної онлайн-дискусії «Жінки. Мир. Безпека», передає Урядовий портал.

Подробиці. Відбулася онлайн-дискусії «Жінки. Мир. Безпека», в якій взяли участь представники штаб-квартири НАТО, ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), дипломатичних місій, члени Уряду та громадські активісти.

Юлія Лапутіна зазначила, що Україні потрібно вносити зміни у законодавство та вести просвітницьку роботу.

«На сьогодні в Україні понад 19 тисяч ветеранок війни і ця цифра продовжує зростати, оскільки війна на сході триває. Так, останнім часом в Україні відбулося багато змін в законодавстві щодо жінок у військовій сфері, спрямованих на покращення процесу їх працевлаштування, проте стереотипи щодо жінок-захисниць у суспільств мають місце. Тому питання рівних можливостей та руйнування стереотипів щодо гендерної нерівності не на часі. На моє переконання, його потрібно починати в першу чергу з просвітницької роботи в громадах та наших родинах, з внесенням змін до законодавства. Все це в комплексі може змінити існуюче дискримінаційне та упереджене ставлення, яке наразі вкорінилося в суспільстві», – сказала Юлія Лапутіна.

Вона висловила переконання, що найкращим практичним кроком може стати популяризація позитивних прикладів успішних жінок.

«Це можуть бути різні сфери: військова сфера, дипломатія, політика, бізнес. Це дозволить запобігти проявам несправедливості та гендерної нерівності, які викликані соціально-економічними, політичними, культурними чи іншими факторами. Сьогодні гендерна рівність – одна з умов забезпечення суспільного розвитку та посилення національної стійкості», – зазначила Юлія Лапутіна.

Міністерка також зауважила, що Мінветеранів тримає на контролі питання, що стосуються гендерної рівності та гендерно-чутливих потреб. Наприклад, було ініційовано створення інституту ветеранського Омбудсмена, який би був незалежним посередником та виконував функцію захисту ветеранів та ветеранок та їх сімей, у разі порушення їх прав, честі та гідності. Крім того, Міністерство долучилося до реалізації заходів з реагування, попередження та протидії гендерному та домашньому насиллю і вже скоординувало свої дії з МВС для реагування на випадки насилля в сім’ях учасників бойових дій в регіонах.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.