Фігурант справи МН17 мав контакт з РФ на вищому рівні, але кілька годин не знав про збиття «Боїнгу» (запис)

Один з підозрюваних у справі про катастрофу пасажирського «Боїнга» в небі над Донбасом влітку 2014 року Сергій Дубинський протягом декількох годин після катастрофи не знав про те, що трапилося.

Про це повідомляє нідерландська телерадіокомпанія NOS з посиланням на телефонні переговори, які були перехоплені українськими спецслужбами і опинилися в розпорядженні журналістів (відео внизу сторінки)

Подробиці. NOS вказує, що Дубинський був заступником так званого міністра оборони «ДНР» Ігоря Стрєлкова-Гіркіна. В рамках розслідування були вивчені тисячі телефонних дзвінків Дубинського до, під час і після катастрофи лайнера «Малазійських авіаліній» рейсу MH17.

Як випливає із записів розмов, у день авіакатастрофи 17 липня Дубинський повідомив, що має прямий контакт з Москвою. За даними журналістів, його командир Ігор Стрєлков-Гіркін дійсно в той час вів переговори з російською стороною «на вищому рівні».

На записах розмови Пулатова і Дубинського чутно, як у день катастрофи лайнера Дубинський говорить про ракетну установку «Бук». Він зазначає, що зброя була потрібна для відбиття атак винищувачів армії України в районі міста Маринівка.

Як випливає з прослуховувань, приблизно через півгодини після краху «Боїнга» Дубинський дізнався, що вони нібито збили український винищувач. Йому треба було майже дві години для того, щоб з’ясувати, що в цей же час був збитий пасажирський літак. Дубинський зажадав роз’яснень. Його товариші по службі відповіли, що «Боїнг» був збитий українським військовим літаком, після цього бойовики нібито збили український винищувач.

Цю версію неодноразово озвучували після катастрофи пасажирського лайнера російські медіа, а потім вона лягла в основу позиції Міноборони Росії.

Рада безпеки Нідерландів стверджує, що поблизу рейсу MH17 не було інших літаків.

Пізніше російська сторона заявила, що «Боїнг» дійсно збили з «Бука», але ракетою старішої модифікації, які були зняті з озброєння російської армії в 2011 році, але залишилися в розпорядженні української армії. Відповідальність за використання «Бука» Кремль також спробував покласти на українських військових. Міжнародне наслідок цю версію відкинули.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.