МЗС Грузії відкинуло вимогу МЗС РФ щодо зупинки розширення НАТО

Міністерство закордонних справ Грузії вважає неприйнятною вимогу МЗС Росії до НАТО відкликати свою обіцянку, дану в 2008 році на бухарестському саміті, щодо майбутнього членства України та Грузії.

Про це йдеться у заяві міністерства, яку наводить “Грузия Online“.

У Тбілісі наголошують, що жодна третя країна не може вплинути на це рішення.

“Вступ до НАТО – суверенне рішення Грузії, яке ґрунтується на непохитній волі більшості населення Грузії. Ця мета також відображена у Конституції Грузії”, – йдеться у заяві.

У міністерстві наголосили, що рішення, ухвалене на саміті у Бухаресті, повторювалося на всіх самітах НАТО, проведених після 2008 року, а в комюніке на саміті НАТО в Брюсселі у 2021 році наголошується, що союзники вважають неприйнятним втручання будь-якої третьої сторони у визначення зовнішніх пріоритетів країн.

“Враховуючи вищевикладене, будь-яка заява, зроблена третьою стороною щодо перегляду рішення Бухарестського саміту, яка суперечить фундаментальним принципам та нормам міжнародного права, є неприйнятною для міністерства закордонних справ.

Водночас слід наголосити, що головним викликом європейської та євроатлантичної архітектури безпеки сьогодні є дії Російської Федерації, які виявляються в окупації та анексії територій сусідніх суверенних країн, нехтуванні базовими принципами міжнародного права та невиконанні взятих на себе зобов’язань”, — йдеться у заяві МЗС Грузії.

Нагадаємо. МЗС Росії напередодні оприлюднило вимогу до НАТО скасувати обіцянку 2008 року щодо членства України і Грузії в Альянсі.

Голова МЗС Дмитро Кулеба також відреагував на вимогу, заявивши, що надання гарантій, що Україна не вступить у НАТО, не зупинить Путіна

(Джерело “Європейська правда”)

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.