МЗС України запускає всесвітню кампанію “Щедрик”

Міністерство закордонних справ, Міністерство культури та інформаційної політики та їхні партнери запускають в Україні масштабну культурно-мистецьку кампанію “Щедрик”.

Про це повідомила пресслужба МЗС.

У МЗС нагадали, що 105 років тому у Києві вперше пролунала пісня “Щедрик” – “українська мелодія, яка стала символом різдвяних свят у всьому світі та інструментом української дипломатії тих часів”. Вона звучала у найкращих концертних залах Чехословаччини, Австрії, Швейцарії, Франції, Бельгії, Нідерландів, Великобританії, Німеччини, Польщі, Іспанії.

Крім того, у 2022 році виповнюється 100 років із моменту, коли “Щедрик” успішно виконали на сцені Carnegie Hall у Нью-Йорку, після чого “світове турне мелодії” продовжилося у Мексиці, Бразилії, Аргентині, Уругваї, на Кубі та у Канаді.

“МЗС України разом із партнерами запускає масштабну кампанію “Щедрик: магія Різдва”. Вона, як і український “Щедрик”, почнеться у Києві, щоб наступного року розпочати подорож світом. Уже запланована реалізація кампанії у США у 2022 році”, – ідеться в повідомленні.

Зокрема, 18 грудня о 18.00 відбудеться концерт на Михайлівській площі, під час якого пронунає мелодія “Щедрика”, а також інші різдвяні колядки та пісні у виконанні відомих українських співаків, відомих хорів та оркестрів.

Крім того, 18-го (20.00–23.00), 19-го (17.00–23.00) та 24–25 грудня (17.00–23.00) відбудеться презентація історії “Щедрика” за допомогою 2D та 3D анімації на будівлі Дипломатичної академії України (Михайлівська площа). Презентують чотири історичні етапи пісні: язичницький період та український контекст, європейський, американський період та сучасність.

12–16 січня (12.00–19.00) відбудеться мультимедійна інсталяція у Довженко-Центрі. “Мовою сучасного мистецтва, через використання звуку, проєкцій, анімацій, кінетичних об’єктів, глядачам буде показана історія музичної композиції “Щедрик”, точки її перетину з історією України та світовою культурою”, – ідеться в повідомленні.

Вхід на всі заходи вільний із дотриманням нинішніх карантинних вимог.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.