Збитки від стихійних лих у 2021 році досягли $280 млрд, з них було застраховано $120 млрд

Стихійні лиха 2021 року завдали загальних збитків у розмірі $280 млрд, з яких приблизно $120 млрд було застраховано, повідомляється на сайті перестраховика Munich Re.

Як зазначається, 2021 рік порівняно з 2005 і 2011 роками виявився другим найдорожчим для страхового сектора.

Найдорожчим стихійним лихом минулого року став ураган Іда із загальними втратами розміром $5 млрд (застраховані збитки становили $36 млрд). У Європі раптові повені після сильних дощів завдали збитків у розмірі $54 млрд (EUR46 млрд) – в історії Німеччини це найдорожче стихійне лихо.

Багато погодних катастроф відповідають очікуваним наслідкам зміни клімату, що робить невідкладним завданням підвищення готовності до втрат та захист клімату, зазначають у Munich Re.

“Картини стихійного лиха в 2021 році викликають тривогу. Кліматичні дослідження все частіше підтверджують, що екстремальні погодні умови стали більш ймовірними. Суспільствам необхідно терміново адаптуватися до погодних ризиків, які зростають і зробити захист клімату пріоритетом”, – зазначає член правління компанії Торстен Джеворек.

Згідно з повідомленням, на США припала дуже висока частка збитків від стихійних лих у 2021 році (приблизно $145 млрд), з яких було застраховано близько $85 млрд. Як загальні, так і застраховані збитки були значно вищими, ніж у два попередні роки (загальні збитки в 2020 р. – $100 млрд, 2019 р. – $52 млрд; застраховані збитки у 2020 р. – $67 млрд, 2019 р. – $26 млрд).

Найдорожче стихійне лихо минулого року – ураган Іда, що обрушився на сушу 29 серпня за 90 км на південь від Нового Орлеана як сильний ураган (категорія 4, другий за руйнівністю) при швидкості вітру близько 240 км/год (150 миль/год). Десятки тисяч будівель були пошкоджені або зруйновані. Система дамб у Новому Орлеані, яка була посилена після урагану Катріна в 2005 році, витримала штормові хвилі, тим самим запобігши набагато більшим втратам.

Потім ураган Іда попрямував на північний схід, викликавши сильну повінь, зокрема, у Нью-Джерсі та столичному районі Нью-Йорка.

Загалом ураган Іда завдав збитків у розмірі $65 млрд, з яких приблизно $36 млрд було застраховано (55%). Загалом загинуло 114 людей.

Слідом за попередніми рекордними 30 названими тропічними штормами в 2020 році штормова активність упродовж сезону ураганів 2021 року знову була значно вищою за довгострокове середнє значення (14,3 за період з 1991 до 2020 року) з 21 названим тропічним штормом.

У грудні 2021 року серія сильних штормів у кількох штатах центральної та південно-східної частини США призвела до винятково високих втрат, особливо в грудні. Десятки сильних торнадо зі швидкістю вітру до 310 км/год (190 миль/год) спустошили шість штатів. Особливо сильно постраждало місто Мейфілд (штат Кентукі), де масивний клиноподібний торнадо EF4 з довгими гусеницями пронісся околицями. Більшість міста, зокрема свічковий завод, були вщент зруйновані. За початковими оцінками, загальні збитки становили близько $5,2 млрд, прогнозовані застраховані збитки становили $4 млрд. Приблизно 90 людей було вбито.

У лютому виняткова хвиля холоду принесла крижані температури навіть на південь США. Температура -8°C (17°F) була зафіксована у місті Х’юстон (південь Техасу). Хоча у штаті Техас приблизно раз на десятиліття трапляються великі заморозки, енергетика, інфраструктура та будівлі штату часто виявляються недостатньо підготовленими до таких умов. Мільйони людей залишилися без електрики. Загалом зі збитками розміром $30 млрд (половина з яких були застраховані) ця подія стала третьою за величиною стихійним лихом 2021 року.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.