У ВР України хочуть позбавити акредитації журналістів каналів Козака, а суд погодився розглянути позов проти блокування

Майже одночасно у Верховній Раді вирішили позбавити акредитації журналістів заблокованих в Україні телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK, а Верховний Суд України погодився розглянути позов, у якому оскаржується указ президента щодо блокування.

Про це повідомляють Вчасні Новини.

Подробиці. 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти каналів «112 Україна», NewsOne, ZIK, які пов’язують з кумом президента РФ, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

10 лютого у Верховній Раді України зареєстрували проєкт постанови №5057 авторства нардепів з різних фракцій, у якому запропонували призупинити акредитацію при органах державної влади журналістів і техпрацівників заблокованих телеканалів «112 Україна», «NewsOne» і «ZIK». Текст документа поки не оприлюднений.

Водночас Верховний Суд України погодився розглянути позов, у якому оскаржується указ президента Володимира Зеленського про запровадження санкцій проти нардепа від партії «Опозиційний блок – За життя» Тараса Козака та телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK, які йому належать.

Варто зазначити, що 10 лютого суд  відмовив у порушенні провадження за двома позовами, але надійшов третій, який і розглянули в четвер, 11 лютого. Як повідомили у пресслужбі суду, позивач оскаржує указ президента, стверджуючи, що було порушено його право на отримання інформації від інформаційних програм, які транслюють телеканали «112 Україна», NewsOne та ZIK.

«Позивач вважає, що втрата доступу до вказаних телеканалів є порушенням його прав, що передбачено статтями 8 та 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», – інформує суд.

Судді дійшли висновку щодо потреби у перевірці порушення зазначених прав позивача в судовому засіданні. Справу призначено до розгляду на 15 березня.

Нагадаємо. 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) щодо нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Крім того, на 5 років запровадили санкції проти каналів 112 Україна, NewsOne, ZIK, які пов’язують з кумом президента РФ, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

Згодом у сайтів, які пов’язані з представниками партії ОПЗЖ Віктором Медведчуком і Тарасом Козаком телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK, відібрали домени.

6 лютого Україна звернулася до компаній Google і YouTub з проханням закрити канали «112 Україна», NewsOne і ZIK.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.