В ЄС заговорили про призначення спецпосланця в Криму і на Донбасі

В Європейському парламенті запропонували Європейській службі зовнішніх справ розглянути можливість призначення спеціального посланника ЄС у Криму та на Донбасі.

Про це йдеться в резолюції ЄП про виконання Україною Угоди про асоціацію, яка була ухвалена 11 лютого, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Євродепутати закликають посприяти тому, аби роль ЄС у мирному врегулюванні ситуації в Україні була більш активною.

Пропонується залучити віцепрезидента Єврокомісії або Верховного представника ЄС з закордонних справ та політики безпеки (наразі посаду обіймає Жозеп Боррель) і долучитися до роботи у «нормандському форматі».

Євродепутати також рекомендують «розглянути питання про призначення спеціального посланника ЄС у Криму та на Донбасі». Про таку ініціативу євродепутати вже згадували у проєкті резолюції щодо Азовського моря у 2018 році, однак процес не просунувся.

Варто зазначити, що в ЄС існує як інститут спецпредставників, так і спецпосланників. Різниця в тому, що перших призначає Рада ЄС, і тому вони підпорядковуються міністрам  закордонних справ країн-членів Євросоюзу. Других можуть призначати одноосібно представники керівництва Європейського Союзу, тож таке рішення міг би ухвалити Жозеп Боррель,  і спецпосланник йому б і підпорядковувався.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.