Країни Балтії запросили у Білорусі пояснення щодо концентрації військ

Литва, Латвія та Естонія запросили у влади Білорусі пояснень щодо незвичайної концентрації збройних сил, повідомило у п’ятницю агентству BNS литовське зовнішньополітичне відомство.

“Балтійські країни представили Білорусі питання про незвичайну концентрацію збройних сил для навчань на території Білорусі, чисельність військовослужбовців Росії та Білорусі, що беруть участь у навчаннях, задіяну військову техніку і плановане повернення військових підрозділів на місця їх звичайної дислокації”, – йдеться в повідомленні МЗС Литви.

Запитання відправлені в середу, 9 лютого, Білорусь зобов’язана дати відповіді до п’ятниці, 11 лютого. “Ми закликаємо Білорусь поважати свої міжнародні зобов’язання та забезпечити інформацію про масштаб і характер військових навчань”, – сказав голова литовської дипломатії Габріелюс Ландсбергіс.

“Небажання прозоро і відповідно до взятих міжнародних зобов’язань надати інформацію про військові навчання та розміщення російських військових у Білорусі викликає законне занепокоєння у зв’язку з агресивними намірами Росії та Білорусі”, – додав Ландсбергіс.

Як повідомляється, країни Балтії скористалися Організацією з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), що надається Віденським документом, про заходи зміцнення довіри та безпеки можливістю активувати механізм зниження ризику з III розділу цього документа у зв’язку з незвичайною військовою діяльністю.

Механізм зниження ризику Віденського документа ОБСЄ призначений для забезпечення консультацій та співпраці між країнами з метою зниження військових ризиків, забезпечення прозорості, запобігання військовим інцидентам.

10 лютого Росія та Білорусь розпочали великі маневри “Союзна рішучість-2022”. Навчання в Білорусі, на які Росія перекинула низку частин та підрозділів Східного військового округу зі штатним озброєнням, триватимуть до 20 лютого.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.