Безсмертний: Рішення по «вагнерівцям» приймав президент

Злив інформації відбувся з Києва. Рішення прийняв Зеленський, а контакт з очільником Білорусі забезпечив глава ОП Андрій Єрмак через міністра МЗС Білорусі Володимира Макея.

Про це в ефірі авторської програми Юрія Луценка «Прямим текстом» на «5 каналі» сказав експосол України в Білорусі (2010-2011), представник України в політичній підгрупі ТКГ (2018-2019) Роман Безсмертний.

Подробиці. Безсмерний заявив, що може по пунктах розкласти, як відбувався злив інформації по «вагнерівцям»

«Для мене очевидно, що злив інформації відбувся з Києва, і я навіть по інформації, яка на той момент була, і по розумінню, що таке Білорусь, можу сказати, в які пункти це робилося, через кого канал цей працював, хто із присутніх на нараді народив цю ідею, хто забезпечив технологічно цей напрямок і хто рішення прийняв», – говорить Безсмертний.

Він пояснив, що тут потрібно розуміти, що Білорусь є державою, яка перебуває в руках однієї людини – Лукашенка. А поряд з ним є «тільки одна особа, яка має постійний прямий зв’язок із контрагентами в Києві». Це Міністр закордонних справ Білорусі нинішній, Володимир Макей.

«Його візаві могла бути тільки одна людина – це керівник Офісу (українського президента), тому що це відповідний рівень. А чи міг хтось з українського боку виходити безпосередньо на Лукашенка? Даруйте, але для того, щоб з ним говорити, треба розуміти, що це – особа статусного характеру. З ним могла говорити тільки перша особа», – переконаний Роман Безсмертний.

Безсмертний підкреслив, що без такої розмови між украінською та білоруською стороною не могла відбутися передача документів щодо вагнерівців.

«Бо треба розуміти – це 31 особа, з яких частина були «підсажені». Тобто їх треба було сегментувати. Це означало, що був ще «поштальйон», який передавав документи. У зв’язку з тим, що, як всі знають, затримали не всіх одразу – означає, що їх сегментувли по частинах. А затримували з відповідним зовнішнім «театром», пам’ятаєте, шеврони показували – ну, як це завжди робиться», – пояснює він.

Політик також наголосив, що рішення приймав безпосередньо президент.

«Бо це рішення ніхто інший не міг приймати, а от контакт забезпечував керівник Офісу», – підкреслив Безсмертний.

Він вважає, що в Офісі Зеленського не усвідомлювали на той момент всю відповідальність за цю спецоперацію.

«На хвилинку давайте задумаємось: у кабінеті президента перебувають люди, які за своє життя взагалі не усвідомлювали, що таке рішення і наслідки. Вони взагалі продовжують грати роль. За винятком керівника ГУР Міністерства оборони і заступника голови Служби безпеки. Всі інші в цій ситуаціі або випадкові люди, або люди, які будь-якої миті можуть повернути свій флюгер в буль-який сторону», – говорить він.

Щодо мотивів зриву спецоперації, то відповіді на ці питання має дати слідство.

«Я зараз кажу про першу людину, яка не усвідомлювала відповідальності за рішення, яке приймає. Всі інші виконували свої обов’язки так, як їм належало по службі», – резюмує Роман Безсмертний.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.