Депутати пропонують збільшити квоту на українські пісні в ефірі до не менше 50% та заборонити російську музику до завершення агресії РФ

Група народних депутатів із різних фракцій парламенту пропонує збільшити квоту на українські пісні в ефірі радіостанцій та телеканалів України до щонайменше 50% і водночас заборонити ротацію музики російських виконавців до завершення агресії Російської Федерації проти України.

Відповідний законопроект №7273 зареєстровано у Верховній Раді 11 квітня.

Законопроект пропонує внести зміни до статті 9 закону “Про телебачення та радіомовлення” щодо введення квоти в 50% музичних творів українською мовою для радіостанцій та музичних телеканалів, а також доповнити її новою статтею, яка передбачає заборону відтворення музичної продукції російського походження.

При цьому у заключних положеннях потенційного закону зазначається, що відповідна заборона діятиме на період до звільнення всіх окупованих українських територій та припинення агресії з боку Російської Федерації, і стосуватиметься не лише телерадіоефіру, а й відтворення пісень у виконанні громадян та резидентів держави-агресора навчальних, розважальних закладах, закладах культури та відпочинку, готельного та ресторанного бізнесу, у кінотеатрах та громадському транспорті.

Відповідно до чинного закону “Про телебачення та радіомовлення”, телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною (українською) мовою обсягом не менше 35% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менше 35% загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 07.00 та 14.00 та між 15.00 та 22.00. Однак, як зазначається в пояснювальній записці, практика застосування цих норм свідчить про недостатню ефективність.

“Тому є необхідність створення закону про квотування української музики в радіоефірі музичних радіостанцій і телеканалів на рівні не менше 50% ефірного часу шляхом удосконалення закону про квоти 2016 року, помилки якого призвели до можливості маніпуляцій деякими радіостанціями і як наслідок – саботажу закону про квоти, а також у забороні відтворення музичної продукції походження держави агресора”, – пояснюють ініціатори законодавчої ініціативи.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.