Київ вимагає від РФ припинити крадіжку зерна, розблокувати українські порти, відновити свободу судноплавства

Міністерство закордонних справ України засуджує спроби РФ направити на власне споживання або продати зерно, яке незаконно вилучено окупантами з території України.

“Міністерство закордонних справ України категорично засуджує дії російської федерації щодо розпорядження зерном, незаконно експропрійованим в українських аграріїв. Російські окупанти вилучають українське зерно, спрямовують його на власне споживання або намагаються продати на міжнародних ринках. Крадіжки харчових ресурсів з території незалежної суверенної держави є одним з проявів мародерства”, – йдеться в коментарі, опублікованому на сайті в середу.

Наголошується, що ” МЗС України попередило країни-споживачі, що партії зерна, які продає РФ, можуть частково або повністю містити вкрадене зерно, здобуте в результаті мародерських дій російської окупаційної влади. Вважаємо, що будь-яка країна, яка свідомо купує вкрадене зерно, є співучасниками цього злочину”.

За наявною інформацією, окупанти вже викрали приблизно 400–500 тис. тонн зерна на суму понад $100 млн. Відомо, що “практично всі кораблі, що виходять із зерном із Севастополя, перевозять викрадену українську продукцію”.

“Злочинне вилучення, вивезення та користування українським зерном є черговим свідченням деструктивних дій РФ, які, зокрема, порушують основні принципи Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) – гарантування продовольчої безпеки та подолання голоду”, – наголошують у міністерствах.

Крім того, політика держави-агресора щодо незаконного вивезення українського зерна “ставить під питання доцільність його членства у ФАО та інших міжнародних організаціях”.

МЗС України вимагає від РФ припинити крадіжку зерна, розблокувати українські порти, відновити свободу судноплавства і дозволити прохід торговельних суден.

“Закликаємо міжнародну спільноту посилювати економічні санкції з метою припинення збройної агресії РФ проти України, запобігання гуманітарній катастрофі та погіршенню ситуації з продовольчою безпекою у світі”, – закликали в міністерстві.

 

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.