Кремінь детально розповів про перехід сфери обслуговування на українську

 З 16 січня сфера обслуговування в Україні повинна перейти на державну мову. Як сказав мовний омбудсмен Тарас Кремінь, жодних трагедій щодо переходу немає і навряд чи вони стануться.

Про це Тарас Кремінь сказав в інтерв’ю «Укрінформ» і написав у Фейсбуці.

Подробиці. Він пояснив, що не треба боятися цієї статті, адже вона імплементується поступово, фактично через 2 роки. А також повідомив, як захистити своє право на українську мову.

Кремінь зазначив, що стаття передусім стосується сфер, пов’язаних з:

  • торгівлею (супермаркети, магазини, АЗС),
  • закладами культури (бібліотеки, музеї, театри),
  • освіти (гурткова робота, додаткові освітні послуги),
  • фізичної культури й спорту (секції, які надають свої послуги як неповнолітнім, так і людям старшого віку),
  • сфери охорони здоров’я (консультаційні послуги, діагностичні центри, лабораторії).

«Мені здається, жодних трагедій стосовно цього переходу немає і навряд чи вони стануться. А ті, хто сьогодні чинить перепони імплементації цієї статті, насправді здійснюють малоефективні, нікому не потрібні антидержавні інформаційні «вкиди», – заявив Кремінь.

Він пояснив, що норма мовного закону розрахована таким чином, щоб був достатній період підготовки. Наприклад, сфера охорони здоров’я мала пів року.

«Це абсолютно справедливо, культурно і толерантно, коли такий важливий закон імплементується поступово задля кращих умов опанування і розвитку державної мови», – додав мовний омбудсмен.

Щодо захисту своїх прав на українську мову, то захистити їх можна:

  • спробувати владнати ситуацію на місці та попросити працівника обслуговувати вас державною мовою.
  • у разі відмови працівника, звернутись до керівництва закладу або на «гарячу лінію» установи: торговельної мережі, АЗС, аптеки тощо.
  • у разі відмови або не забезпечення надання інформації (послуг) державною мовою необхідно зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо) та дані суб’єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти суб’єкта).
  • подати скаргу до Уповноваженого на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну скриньку skarha@mova-ombudsman.gov.ua або заповнити відповідну форму на сайті Уповноваженого https://mova-ombudsman.gov.ua/
  • у скарзі обов’язково має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, викладено суть скарги, який саме суб’єкт/працівник суб’єкта, коли, за якою адресою, яким чином порушив право скаржника. Рекомендуємо також додати докази на підтвердження.
  • Письмова скарга повинна бути підписана заявником із зазначенням дати. В електронній скарзі також необхідно вказати електронну поштову адресу, на яку заявникові може бути надіслана відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування підпису під час надсилання електронного звернення не вимагається.

Скарги подаються Уповноваженому протягом шести місяців з дня виявлення заявником порушення.

Перехід сфери обслуговування на державну мову. 16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який Верховна Рада ухвалила ще 25 квітня.

Відтоді всі постачальники послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги державною мовою.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.