Bloomberg: Росія намагається поглинути частину України

Європейський союз розглядає способи підтримки Києва у боротьбі з російською агресією на тлі підготовки РФ до поглинання частини української території.

Про це йдеться в документі, який цього тижня ЄС представив державам-членам та з яким ознайомилось агентство Bloomberg, передають Вчасні Новини.

Подробиці. У газеті, яку бачив Bloomberg, ЄС заявляє, що такі кроки Кремля, як організація незаконних виборів і видача паспортів місцевим жителям, «спрямовані на фактичну інтеграцію непідконтрольних уряду територій України в Росію».

«Росія неодноразово заперечувала плани захоплення територій, заявляючи, що вона віддана вже зайшов в глухий кут мирної угоди 2015 року, згідно з яким вони отримають суттєву автономію в складі України. <> Велика автономія для регіону, відомого як Донбас, потенційно може дати йому право вето щодо національних цілей, таких як членство в НАТО і ЄС, проти яких виступає Путін, але які підтримуються більшістю з 42-мільйонного населення країни», – йдеться в повідомленні.

Також вказується, що напруженість між різко зросла минулого місяця, коли Росія розмістила військову техніку і більше 100 000 військовослужбовців у прикордонній зоні.

Згідно з повідомленням, зовнішньополітичне відомство ЄС підготує доповідь з цього питання.

У документі ЄС представлені варіанти, які ЄС може застосувати для підвищення стійкості України перед обличчям російської агресії. Серед них:

  • посилення підтримки в боротьбі з «гібридними загрозами, включаючи протидію кіберзагрозам і дезінформації»;
  • допомога українській програмі вакцинації від коронавірусу, «особливо вразливих груп, щоб уникнути подальшого ослаблення країни через тривалу медико-санітарну та соціально-економічну кризу»;
  • підвищення енергетичної безпеки для зниження залежності від Росії;
  • посилення заходів щодо відмови у визнанні російських паспортів, виданих жителям Криму і окремих районів Донбасу;
  • розгляд питання про дозвіл Україні брати участь в деяких проектах ЄС в області безпеки.

У документі сказано, що майбутні санкції проти РФ будуть залежати від «подальшого серйозного погіршення ситуації щодо суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України».

Згідно з окремим документом, посли Євросоюзу в комітеті з економічної політики і безпеки під час обговорення цього документа у вівторок висловили різні думки.

Одна група в цілому підтримала терміни і зміст варіантів, у той час як інша заявила, що в пропозиціях не приділяється достатньої уваги реформам, які Україна повинна здійснити сама, і що державам-членам слід більше подискутувати, перш ніж вивчати можливості співпраці за участю програм безпеки блоку.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.