«Мруть, але лізуть»: чому окупантам вкрай важливо захопити Бахмут до зими

Щодня місто Бахмут Донецької області потерпає від обстрілів з усієї можливої зброї. Місто майже повністю зруйноване, проте там досі залишаються мирні мешканці. Руйнувань зазнає все – ворог не жаліє снарядів, оскільки сам по собі Бахмут для них неважливий.

Їм потрібно не місто, а місце. Бахмут та Соледар – це ворота до Слов’янська та Краматорська.

Та й сам по собі Слов’янськ є не тільки сакральним місцем для російських окупантів. Він має більш прагматичне значення… аж до питання «життя і смерті».

Фанатична впертість росіян на напрямку Бахмут-Слов’янськ пояснюється дуже просто – саме тут розташований водозабір Донецької області. Тож до зими загарбникам вкрай необхідно захопити Слов’янськ.

«Бахмут та Соледар – це ворота до Слов’янська та Краматорська. Чому така фанатична впертість окупантів на напрямку Бахмут-Слов’янськ? Річ у тім, що без окупації Слов’янська Донецьк та південь Донецької області, включно із Маріуполем, зиму не переживе. В них немає води. Водозабір Донецької області облаштований у районі міста Слов’янськ. Якщо це місто перебуває під нашим контролем, значить, що води в окупантів не буде. Зараз вони возять воду водовозками. Спроби відновити водопровід у Маріуполі не мали успіху. Зараз вода у водосховищі у Донецьку майже закінчилася», – розповів військовий експерт Олег Жданов.

Ситуація біля Бахмута

Саме тут сьогодні тривають надзвичайно важкі та запекліші бої. Ворог намагається діяти окремими підрозділами, застосовує усю свою артилерію. Бахмут намагаються штурмувати, зокрема підрозділи приватної військової компанії «Вагнера», у складі яких «персонал», нещодавно набраний з російських в’язниць.

Вони постійно роблять спроби наступальних дій, щоб знайти прогалини ЗСУ. Суттєвих успіхів не мають, тож просто вдаються до обстрілів з усіх видів наявної зброї.

Тільки за минулу добу на Бахмутському напрямку ворог гатив із танків та різнокаліберної артилерії в районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Зеленопілля, Соледар, Майорськ, Нью-Йорк та Яковлівка. Руйнування величезні.

Лише епізод…

На південній околиці Бахмута, у селищі Опитному, через обстріл з боку російських загарбників завалився дім. У підвалі ховалися 4 людини (Шкуліпа Галина та Стас, Лобода Ніна та Михайло).

«Мруть, але лізуть»: чому окупантам вкрай важливо захопити Бахмут до зими

У коментарі «Вільному радіо» речник ДСНС Бахмута Станіслав Балдін повідомив, що рятувальники знають про цей випадок. Але виїхати та допомогти не можуть, оскільки там вже декілька днів не вщухають обстріли. Та навіть якби приїхали, то навряд чи могли б щось зробити без крана. Це робота на багато годин, а під обстрілами її проводити просто неможливо.

«Щоб туди їхати, потрібна техніка, підняти перекриття. Це ж не саманний дім, де деревину можна підняти. Там потрібна інженерна техніка, тож людський фактор там нічого не зробить», – пояснив речник ДСНС.

Людей закликають евакуюватись, але погоджуються далеко не всі.

«Я не знаю як донести та що у таких людей в голові. Всюди протягом довгих місяців пишуть «евакуація дітей», «евакуація батьків з дітьми…», – сказав наостанок працівник ДСНС.

Ворог намагається просунутися ближче до міста. ЗСУ тримають міцну оборону, проте самі поки що не можуть почати контрнаступ, як це відбувається в інших регіонах та областях України.

Нагадаємо, що 30 липня Уряд України оголосив обов’язкову евакуацію мешканців Донеччини. Причиною вказані постійні обстріли та вщент зруйновані газопроводи. Пуск газу вже розпочався вчора, 12 жовтня, проте опалення неможливо відновити до весни.