Милованов: субсидії на газ не будуть ефективними

Радник глави Офісу президента, ексміністр економіки Тимофій Милованов заявив, що субсидії на газ не будуть ефективними і назвав тих, кому доведеться платити.

Про це Милованов розповів в ефірі каналу «Україна 24», передають Вчасні Новини.

Подробиці. За його словами, винуватцями будуть продавці газу, які використовують неконкурентні методи.

«Зазвичай, коли ціни ростуть, пропонується інструмент надання субсидій – це правильно. Але тут субсидії не спрацюють. Чому? Подивіться на «Нафтогаз». Сьогодні він продає по 7,22. І є ринкова ціна, менше навіть. Середньозважена ціна на ринку, те, що люди платять, не 7,22, а 9-9,5, до 10. Що це означає? Продавці на місцях, зловживаючи своїм монопольним становищем, використовуючи неконкурентні методи, накидають 30-40-50% до ринкової ціни і продають дорожче», – підрахував він.

Милованов пояснив, хто в підсумку буде платити більше.

«Якщо ми тут застосуємо субсидії, кого ми будемо субсидувати? За рахунок нас з вами, платників податків, – ми будемо платити ту різницю в 3 гривні супермаржі, – прибуток буде йти тим монополістам, які зловживають. Тому потрібно регулювання, оскільки механізм субсидій не спрацює», – сказав він.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.