Штрафи через відсутність масок за новими правилами: що змінилося

Закон про штрафи за відсутність масок у громадських місцях ухвалено Верховною Радою в листопаді 2020 року і підписано президентом Володимиром Зеленським 17 грудня 2020 року.

Про це йдеться в законі 1113-IX, передають Вчасні Новини.

Подробиці. В Україні з 14 січня 2021 року набув чинності закон, який дозволяє штрафувати власників бізнесу за відсутність масок або респіраторів у відвідувачів.

«Підприємство, установа, організація, громадянин-суб’єкт господарської діяльності сплачують штраф у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – йдеться в документі.

Штрафи для підприємців становитимуть 3400-5100 грн. Платити доведеться в таких випадках:

  • Якщо допускають у свої будівлі, приміщення і громадський транспорт людей мез маски.
  • Немає попередження, що потрібно надіти маску.
  • Не роблять усне зауваження, не припиняють обслуговування, не викликають поліцію.

«За пропуск, допуск особи в громадські будівлі, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема і респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, а також і виготовлених самостійно, або невжиття заходів щодо перебування людини в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту, суб’єкт господарської діяльності сплачує штраф у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – йдеться в документі.

Варто зазначити, що штрафувати можуть навіть «за невжиття заходів», тобто якщо людина зайде в приміщення в масці, а потім зніме її, водночас ніхто не зробить їй зауваження, не попросить надіти маску або залишити приміщення, то і за таку бездіяльність підприємство можна оштрафувати.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.