В Україні планують заборонити «акустичне насильство» у громадському транспорті

У разі прийняття проєкту закону, слухати музику та дивитись фільми у рейсових автобусах та іншому громадському транспорті можна буде лише в індивідуальних навушниках.

Про це повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Комітет опрацьовує закон про заборону «акустичного насильства» в транспорті, який забороняє трансляцію музики та звуку у фільмах в салонах рейсових автобусів.

Проєкт закону «Про внесення змін до статті 40 Закону України «Про автомобільний транспорт» №3006 знаходиться на опрацюванні Комітету європейської інтеграції України до Європейського Союзу.

Метою законопроєкту вказується захист прав людини, підвищення якості та безпечності транспортного обслуговування шляхом заборони акустичного насильства на транспорті.

Зокрема, проєктом закону пропонується встановити заборону на трансляцію в салонах рейсових автобусів музики, звуку фільмів чи інших звукових сигналів, крім інформації про поїздку. При цьому передбачається, що пасажири зможуть користуватися індивідуальними навушниками. В таксі або під час нерегулярних перевезень трансляція звуку допускатиметься за згодою всіх пасажирів.

Вказується також, що внесення законопроєкту викликане необхідністю захистити пасажирів громадського транспорту від акустичного насильства – трансляції нав’язливих звуків проти волі слухача, оскільки ця практика набула масового поширення і створює дискомфорт для багатьох пасажирів.

Відтак, пасажири змушені упродовж поїздки, іноді багатогодинної, слухати нав’язливі звуки, які вони не замовляли.

«Така ситуація є неприпустимою і порушує природне право людей на власний приватний простір і тишу, негативно впливає на дотримання прав людини, громадське здоров’я та безпеку на транспорті», – підкреслюється у повідомленні.

Проєкт містить доручення органам виконавчої влади внести зміни до правил перевезень на всіх видах пасажирського транспорту про захист пасажирів від акустичного насильства.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.