В Україні відзначають День Українського добровольця

14 березня українці вітають тих, хто став на захист держави і згадують загиблих. Україна вшановує мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету, і територіальної цілісності нашої держави.

Про цей день розповідають Вчасні Новини.

Подробиці. Рішення про відзначення урочистого дня було прийнято 17 січня 2017 року Постановою № 1822 Верховної Ради України «Про встановлення Дня українського добровольця».

На державний рівень відзначення Дня Українського добровольця було винесено з метою зміцнення патріотичного духу в суспільстві та підвищення суспільної уваги і турботи про учасників добровольчих формувань, які стали на захист держави.

14 березня – не випадкова дата. Саме цього дня 2014 року з Майдану у Києві на тренувальну базу в Нових Петрівцях відправилися перші добровольці. Там вони де почали підготовку до участі в боротьбі за територіальну цілісність України.

Варто також зазначити, що тоді, на початку російської агресії, багато людей залишили свої родини і пішли до військкоматів. Однак далеко не всі були прийняті і багатьом говорили, щоб вони поверталися додому. Однак мужні українці не зробили цього і почали самі шукати таких, як вони, об’єднуватися та створювати добровольчі формування.

Тоді, у 2014 році, держава могла забезпечити їх лише наявною на той момент зброєю, боєприпасами, застарілою амуніцією радянської доби і найпростішим харчуванням. Решту потреб узяли на себе волонтерські організації.

Неможливо переоцінити цей внесок першої хвилі добровольців. Тоді, на самому початку російсько-української війни, яка не мала навіть назви АТО чи ООС, держава зіткнулася з тим, що далеко не всі професійні військові були готові були стати на захист країни. Багато було серед них зрадників і тих, хто просто злякався. Тож добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам.

Кожного року до Дня українського добровольця по всій країні проходять низка тематичних заходів та семінарів, зокрема у школах і вишах, військових частинах і установах культури.

14 березня в українських храмах традиційно служать молебень за загиблими на Донбасі бійцями-добровольцями.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.