Захід чекає від Зеленського рішучості: розриву з Коломойським і відкриття провадження

Нова адміністрація США намагається спонукати Зеленського боротися з корупцією в Україні, а також чекає рішучого розриву з Коломойським і відкриття проти нього кримінального провадження.

Про це пише американська газета The Washington Post.

Подробиці. Президент України Володимир Зеленський ще не отримав дзвінка від президента Джо Байдена. Нова адміністрація США намагається спонукати Зеленського боротися з корупцією в Україні, наголошуючи на важливості стабілізації економіки країни та збереженні незалежності від Росії.

Зеленський, чия телефонна розмова з Дональдом Трампом призвела до першого імпічменту Трампа, досі не спілкувався телефоном із новим президентом США Джо Байденом.

«Колишній комік і політичний неофіт у своїй передвиборчій програмі у 2019 році обіцяв боротися з олігархами, корумпованими суддями і мафіозними мережами».

Але в минулому році президент Зеленський відступив від своїх обіцянок, звільнивши реформаторів зі свого Офісу і главу Нацбанку, загальмував судові реформи і заходи проти олігархів.

Читайте також: Клімкін: Санкції США проти Коломойського є сигналом для влади України зробити те саме

Зеленський всіляко ухилявся від розмов про Ігоря Коломойського, олігарха, телеканал якого і зробив з Зеленського президентом. Все це призвело до того, що МВФ припинив виплати по траншу на 5 мільярдів доларів. Без цього траншу Україна, можливо, не зможе виплатити борги в кінці цього року. І це також турбує прихильників Києва в Сполучених Штатах.

У телефонній розмові з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою держсекретар Ентоні Блінкен «наголосив на важливості збереження Україною прогресу в боротьбі з корупцією і реалізації верховенства закону і економічних реформ».

Минулого тижня адміністрація ввела санкції щодо Коломойського, тим самим заявивши Україні про свої очікування.

Читайте також: Волкер: У США були очікування, що Україна зробить свою частину розслідування щодо Коломойського

Офіс Зеленського опублікував заяву у відповідь на санкції США, в якому говориться, що «Україна вдячна всім своїм партнерам за підтримку в битві з олігархами».

«Але президент повинен продемонструвати більшу прихильність цій боротьбі. Він повинен продовжити судову реформу, відновити незалежність Національного банку і виключити будь-які спроби послабити Національне антикорупційне бюро. Він повинен недвозначно порвати з Ігорем Коломойським і підтримати кримінальне провадження проти нього», – йдеться у матеріалі.

Зеленський тепер має можливість налагодити партнерські відносини з Байденом, що допоможе Україні з лап Росії і приєднатися до демократичного Заходу.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.