Компенсації за затримку зарплат, стипендій і пенсій: Кабмін ухвалив нові правила

Кабінет міністрів України визначив види доходів громадян, за які проведуть компенсацію у разі їх несвоєчасних виплат.

Відповідне рішення ухвалено без обговорення на засіданні уряду в середу, 14 квітня, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку компенсацій громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати.

Метою документу є приведення Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 № 159 у відповідність до Закону України 4 лютого 2021 № 1214- ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати».

Виплати компенсацій у разі порушення термінів виплат: що включено

• пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством);

• соціальні виплати;

• стипендії;

• заробітну плату (грошове забезпечення);

• суму індексації грошових доходів громадян;

• суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я;

• суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника.

У порівняльній таблиці до проєкту постанови зазначається, що компенсація проводиться за рахунок джерел, з яких здійснюються відповідні виплати, а саме — коштів Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, інших цільових соціальних фондів, а також коштів, що спрямовуються на їх виплату з бюджету.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.