Двох українських пілотів звільнено з полону російських окупантів – ГУР Міноборони

Зусиллями Головного управління розвідки Міністерства оборони України звільнено двох українських пілотів, які перебували в полоні російських окупантів.

“Іван Пепеляшко та Олексій Чиж потрапили в полон 8 березня в районі села Нова Басань (Чернігівська область). Для наших пілотів кілька разів змінювали місце утримання, зрештою їх доправили в СІЗО міста Курськ, де вони перебували в камері ще з вісьмома українськими офіцерами”, – йдеться у повідомленні на каналі ГУР Міноборони в телеграмі в четвер.

За словами пілота Пепеляшка, незважаючи на серйозні поранення, у СІЗО більшість українців не отримують елементарної медичної допомоги. “Хлопці тримаються але у більшості рани почали гноїтися. Просили росіян дати хоча би бинти й зеленку, подбати про найтяжчих. Але марно”, – зазначив він.

Зазначається, що водночас постійно тривали виснажливі допити.

Чиж згадує, що кожен допит традиційно розпочинався з путінської пропаганди щодо того, що Україну вигадав Ленін. “Примушували записувати пропагандистські відео. Якщо відмовлялися, погрожували, що перестануть перев’язувати рани товаришам. Казали, що відрізатимуть запалені частини по шматочку. Згадували про наші сім’ї та про небезпеку, яка їм загрожує”, – зазначив пілот.

Крім того, в повідомленні ГУР зазначається, що російські офіцери навіть під час допитів визнавали, що їхній “бліц-криг” провалився і поставленої мети досягти не вдалося.

Одразу після повернення з полону пілотів зустрів начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов. Наразі Пепеляшко та Чиж перебувають у безпеці у шпиталі та отримують усю необхідну медичну допомогу.

“Україна продовжує боротися за всіх своїх полонених. Ми зробимо все, щоб повернути додому кожного з них”, – наголосили в ГУР Міноборони.

Двох українських пілотів звільнено з полону російських окупантів - ГУР Міноборони

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.