Корнієнко: заборона партії повинна призводити до позбавлення повноважень нардепа

Заборона політичної партії за проросійську діяльність має автоматично призводити до позбавлення повноважень народного депутата, для чого необхідно внести зміни до законодавства, заявив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

“Я думаю, що такі рішення (про позбавлення депутата повноважень – ІФ) треба прив’язувати до заборони партії, тому що парламент формують партії, і у нас вже немає мажоритарної системи, у нас вже повністю пропорційна система. Це треба просто врегулювати… Фактично треба внести зміни про те, що якщо партія заборонена за проросійську діяльність, то відповідно депутати від неї повинні автоматично втрачати мандати”, – сказав Корнієнко в ефірі національного телемарафону в суботу.

Він нагадав, що у Верховній Раді вже зареєстровані два законопроекти, автори яких пропонують заборонити обіймати виборчі посади представникам політичних сил проросійської спрямованості і проти яких введені санкції РНБО.

“Тут теж потрібна обережність, тому що такої практики наразі немає… Світова демократія говорить про те, що не можна обмежувати – люди мають право обирати кого завгодно”, – зазначив Корнієнко.

При цьому він наголосив, що це питання для України є питанням національної безпеки.

На думку першого віце-спікера, найправильнішим кроком було б внесення змін до Конституції України.

“Технічно треба ухвалювати закон, краще зміни до Конституції. Але зміни до Конституції зараз неможливо прийняти. Це заборонено під час воєнного стану”, – сказав Корнієнко.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.