НКЦПФР зупинила ліцензію товарної біржі УМВБ до кінця війни

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) зупинила дію ліцензії на провадження діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах ПАТ “Українська міжбанківська валютна біржа” (УМВБ) до дати закінчення дії воєнного стану.

“За наявною в регулятора інформацією, особи, пов’язані з кінцевими бенефіціарними власниками біржі та її правлінням, вели діяльність, на яку не мали відповідної ліцензії. Комісія зупиняє ліцензію для проведення перевірки зазначених фактів, оскільки вони можуть мати негативний вплив на роботу товарних ринків”, – зазначається у повідомленні регулятора у п’ятницю ввечері.

УМВБ отримала ліцензію на організацію торгівлі товарами лише 24 листопада 2021 року, ставши третім ліцензованим учасником на ринку після Української енергетичної біржі (УЕБ) та Української універсальної біржі (УУБ).

У квітні цього року купівлю газу через УМВБ розпочав “Нафтогаз Трейдинг”, хоча основним гравцем на цьому ринку вже декілька років є УЕБ.

Крім того, на УМВБ традиційно проводить торги нафтою і зрідженим газом “Укрнафта”, в якій “Нафтогазу” належить 50%+1 акція.

Як зазначається у рішенні НКЦПФР №377 від 13 травня про зупинення дії ліцензії УМВБ на торгівлю товарами, воно ухвалено згідно зі “свіжим” рішенням регулятора від 9 травня про порядок такого тимчасового призупинення.

Комісія у рішенні №377 зазначила, що кінцевий бенефіціарний власник УМВБ із значним впливом на управління – Олександр Гінзбург. Водночас заступником голови правління УМВБ є Павло Шило, який володіє 9,99% від статутного капіталу.

Крім того, зазначає НКЦПФР, Гінзбург також є кінцевим бенефіціаром Універсальної товарної біржі (УТБ) “Контрактовий дім УМВБ”, в якій Шило – виконавчий директор. Серед засновників УТБ – ПрАТ “УМВБ” (99,9%), що свідчить про їхню пов’язаність у частині структури власності та управління.

“Комісія, зважаючи на мотивовані підозри щодо можливих порушень, які можуть мати наслідки виникнення суттєвих ризиків та/або негативних наслідків для функціонування організованих товарних ринків під час дії воєнного стану, вирішила зупинити дію ліцензії… УМВБ до дати завершення воєнного стану”, – йдеться у рішенні.

У ньому також зазначається, що НКЦПФР винесла постанову про правопорушення від 12 травня і того самого дня надіслала її листом, відповідно до якої УМВБ оприлюднила на власній вебсторінці інформацію про торгівлю лісом 25 січня не в повному обсязі, а також надала недостовірну інформацію на запит Комісії.

Крім того, регулятор виніс постанову про правопорушення від 9 травня, згідно з якою УТБ “Контрактовий дім УМВБ” здійснює операції з організації торгівлі без ліцензії та використовує в назві слова “товарна біржа”.

ПрАТ “Українська міжбанківська валютна біржа” засновано 1993 року постановою уряду, є частиною Групи УМВБ, до якої також належать УТБ “Контрактовий дім УМВБ”, ТОВ “ФТН Монітор Україна”, і є однією із чотирьох зареєстрованих фондових бірж.

Відповідно до нового закону про ринок капіталу, який набув чинності 1 липня 2021 року (“Про спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів”, №738-IX), всі товарні біржі мають отримувати ліцензію Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.