Президент Фінляндії в розмові з Путіним оголосив про намір найближчими днями подати заявку на членство в НАТО

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо в телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним оголосив, що найближчими днями Фінляндія податиме заявку на членство в НАТО, повідомляє пресслужба президента Фінляндії.

“Президент Нііністьо розповів президенту Путіну, наскільки фундаментально змінили ситуацію з безпекою у Фінляндії вимоги Росії наприкінці 2021 року, спрямовані на запобігання вступу країн до НАТО, і масоване вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року. Президент Нііністьо оголосив, що Фінляндія вирішить найближчими днями подати заявку на членство в НАТО”, – йдеться в прес-релізі.

Президент Нііністьо зазначив, що вже під час їх першої зустрічі в 2012 році він сказав Путіну, що кожна незалежна нація максимально підвищує свою безпеку.

“Це те, що відбувається і зараз. Вступаючи в НАТО, Фінляндія зміцнює власну безпеку і бере на себе відповідальність. Також у майбутньому Фінляндія хоче коректно і професійно вирішувати практичні питання, що виникають у зв’язку з тим, що вона є сусідом РФ”, – сказано в повідомленні.

Нііністьо наголосив, що розмова була прямолінійною, без напружень. Також президент Фінляндії повторив свою глибоку стурбованість людськими стражданнями, викликаними війною, яку Росія веде в Україні.

“Він також передав повідомлення про забезпечення евакуації мирних жителів, передані раніше на тому ж тижні президентом Володимиром Зеленським”, – додали в пресслужбі.

Телефонний дзвінок був ініційований Фінляндією.

За заявою Кремля, Путін під час розмови назвав помилковою відмову Гельсінкі від традиційної політики нейтралітету і заявив, що зміна зовнішньополітичного курсу може негативно позначитися на російсько-фінляндських відносинах.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.