Ризик зростання вакциноконтрольованих інфекційних захворювань під час війни підвищується – експерт

Ризик зростання вакциноконтрольованих інфекційних захворювань під час війни підвищується, повідомив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій.

“Не треба забувати, що за зброєю приходять інфекції. Під час війни є ризик зростання захворюваності на дифтерію, ми маємо вже випадок дифтерії в Україні в Тернопільській області. Ми не говоримо, що це перший і це останній випадок, і приклади інших країн вказують, що якраз вакциноконтрольовані інфекції можуть зростати”, – сказав він в ефірі телемарафону в п’ятницю.

За його словами, зокрема, високі ризики зростання захворюваності на інфекційні захворювання є в Маріуполі.

“Раніше там були випадки холери, у морі виявляли збудників. Порушення інфраструктури очисних споруд, недоступність чистої питної води для населення – це може призвести до таких небезпечних захворювань, як холера або черевний тиф”, – пояснив Лапій.

Крім того, він нагадав, що в умовах воєнних дій є високі ризики захворювання на правець, зокрема серед цивільного населення.

“Ми зараз переймаємося переважно військовими, і вони проходять ревакцинацію. Якщо вони отримують вогнепальні поранення, то їм роблять екстрену вакцинацію проти правця. Але цивільне населення, яке отримує травми від прильоту снарядів чи кульові поранення, має обмежений доступ до медичної допомоги. Саме воно в зоні ризику”, – сказав експерт.

Водночас Лапій зазначив, що вакцини проти дифтерії та правця в Україні достатньо, однак її розподіл по регіонах не рівномірний.

“Ситуація в окупованих регіонах вкрай трагічна. Мова йде про Херсонську, Запорізьку області, про окуповані регіони Донецької, Луганської областей. Там, де зруйнована інфраструктура в Харківській, Сумській, Чернігівській та Київській областях, зараз швидко відновлюється доступність медичної допомоги”, – сказав він.

Лапій також повідомив, що НТГЕІ готує рекомендацію для МОЗ щодо проведення вакцинації в умовах воєнного часу.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.