Щоб швидше закінчилася війна: у Литві закликали надати ще більше зброї Україні

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що переговори про мир можуть бути тільки на українських умовах. І закликав до збільшення постачання зброї Україні.

Відповідну заяву він зробив перед засіданням Ради ЄС у закордонних справах, повідомляє Європейська правда.

«Мир в Україні може бути тільки на українських умовах. Спекуляції, які з’являються у публічному просторі, не допомагають. ЄС має надіслати чіткий сигнал, що ми підтримаємо Україну і мир, який буде влаштований ними», – сказав Ландсбергіс.

Він зазначив, що Литва пропонує запровадження дев’ятого пакета санкцій проти РФ і вже запропонувала кандидатів для включення у санкційні списки, але все ще чекає на відповідь інституцій ЄС.

«Є ті, хто каже, що ЄС вже вніс у санкції все російське, що можна було, але я з цим не погоджуся. Литва запропонувала певну кількість нових суб’єктів для нових санкцій», – сказав міністр.

Ландсбергіс також прокоментував звільнення Херсону. Він зазначив, що це чергове свідчення для тих, хто не вірить, що Україна може звільнити всю свою територію.

«Головний меседж, який може бути висловлений: очевидно, що чим більше зброї ми надамо, тим швидше війна завершиться», – сказав міністр закордонних справ Литви.

Наразі стало відомо, що Україна отримала від Литви ще 12 бронетранспортерів М113. 10 з них оснащені мінометами

«Додаткова військова підтримка від Литви досягла місця призначення в Україні. 12 одиниць М113 (10 одиниць зі 120-мм самохідними мінометами та 2 одиниці з радіолокатором управління вогнем) та боєприпаси», – заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Анушаускас зазначив, що загалом Литва відправила в Україну вже 62 М113 різного призначення.

Крім того, Литва підготувала до передачі українським військовим 120-мм важкі міномети «Тампелла».

Про це повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

«Збройні Сили Литовської Республіки ретельно підготували до передачі на поле бою українським побратимам 120-мм важкі міномети “Тампелла”, встановлені на броньованій платформі М113 А2, та міни до них. Українські воїни зможуть вести бій з противником на відстані до 7 км», – йдеться в повідомленні.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.