Додік назвав умову, за якою Боснія і Герцеговина поверне луганську ікону

Голова президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік пояснив, що може зробити Україна для того, щоб повернути луганську ікону.

Про це повідомляє Radio Slobodna Evropa, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Йдеться про українську ікону, яку 14 грудні він подарував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову. Додік заявив про готовність  повернути українську ікону, якщо Київ зможе довести, що шукав її раніше.

«Якщо Україна доведе, що питала про ікону до того дня, коли я мав зустріч з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, я прийму це і ми передамо її їм», – заявив Додік.

Він зазначив, що наразі Україна не надала жодних даних щодо ікони та не відповіла. Офіційний Київ також не повідомив, чи шукав ікону раніше. І додав, що, згідно з даними Агенції з координації діяльності поліцейських органів БіГ, Інтерпол не має інформації про пошук ікони.

Нагадаємо. Україна наполягає на повернені православної ікони, яку 14 грудня подарував член президії Боснії та Герцоговини російському міністру Лаврову.

17 грудня посольство України у Боснії та Герцеговині спрямувало ноту протесту МЗС країни через ікону, подаровану міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову під час його візиту. За наявною інформацією, ікона є частиною української культурної спадщини.

Згодом прокуратура Боснії і Герцеговини порушила справу через старовинну українську ікону.

У МЗС Росії 19 грудня заявили, що повернуть сербській стороні подаровану Лаврову реліквію, щоб Інтерпол з’ясував походження.

Раніше боснійські ЗМІ писали, що українська ікона була вивезена з окупованого Луганська і потрапила на Балкани через сербських добровольців, які співпрацювали з проросійськими бойовиками. Її вивіз через Росію голова організації ветеранів Республіки Сербської Душко Вукотич у травні 2018 року.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.