Донецька ОДА пояснила ситуацію з якістю води і звернулась до Харківської ОДА

У Донецькій області ширяться чутки стосовно нібито погіршення якості води. Наразі йдеться про перевищення фонових показників амонію приблизно в 2-4 рази.

Ситуацію прокоментував очільник Донецької ОДА Павло Кириленко у Фейсбуці, передають Вчасні Новини.

Подробиці. За словами Кириленка, склад води, яка подається споживачам комунальним підприємством «Компанія  «Вода Донбасу», відповідає чинним санітарним нормам.

«Але разом з тим, у водах р.Сіверський Донець, де бере початок канал Сіверський Донець – Донбас (який є єдиним питним джерелом для 4 млн жителів Донеччини), фіксується перевищення фонових показників амонію. Приблизно в 2-4 рази», – йдеться в повідомленні.

Він зазначив, що для перевірки та з’ясування причин було проведено лабораторне дослідження аналізу води у річці та її притоках.

«Найбільшу концентрацію амонію (14,25 мг/л ) зафіксовано у Харківській області у річці Уди, яка є притоком Сіверського Дінця. Враховуючи результати аналізів, у компанії «Вода Донбасу» припускають, що найімовірнішим джерелом забруднення є очисні споруди одного з комунальних підприємств Харківської області», – написав він.  

Під час засідання робочої групи Міжвідомчої комісії 14 січня Харківській ОДА було рекомендовано створити відповідну робочу групу і з’ясувати причини погіршення екологічної ситуації у басейнах річок Уди та Сіверський Донець. До цієї роботи мають бути залучені й Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів та «Вода Донбасу».

«Донецька ОДА направила листа на Харківську ОДА, в якому акцентувала увагу на необхідності встановити причини забруднення води у річці Сіверський Донець та, відповідно, у каналі Сіверський Донець-Донбас», – йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що лабораторні дослідження води продовжуються і зараз.

«Ще раз наголошую: попри всі ускладнення, до кінцевого споживача на Донеччині доходить вода, яка відповідає санітарним нормам. Фільтрувальні станції області працюють з дотриманням технологічних режимів і застосовують необхідну кількість реагентів відповідно до змін якості води у джерелі водопостачання – каналі Сіверський Донець-Донбас», – підсумував глава ДонОДА.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.