Вітренко запропонував купувати газ безпосередньо в Росії

Виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко запропонував розблокувати закупівлі газу безпосередньо з Росії.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Вітренко вважає, що Україні потрібне «стале вирішення проблем на ринку газу». Він пропонує знайти незалежні компанії в РФ, які продаватимуть газ за нижчими цінами. Серед елементів такого рішення він пропонує «розблокування транзиту газу із Середньої Азії, експорт газу незалежними компаніями з Росії, перенесення точок передачі газу європейським покупцям «газпромівського» газу».

«Це теж практично автоматично суттєво знизить ціну на газ на оптовому ринку (до рівня експортного паритету). Реалістично, юридичні можливості для тиску на «Газпром» щодо цих питань є тільки в «Нафтогазу». Таку можливість дав новий контракт, який ми підписали в грудні 2019 року. На жаль, пройшов рік, а ми поки не побачили навіть скарги в антимонопольний орган Європейського союзу та/або звернення в міжнародний арбітраж. Думаємо над тим, як цю ситуацію змінити», – зазначив він.

Також Вітренко запропонував підвищувати енергоефективність, збільшувати власний видобутк газу, налагодити «нормальну біржову торгівлю газом» в Україні та запровадити нові правила захисту споживачів на ринку газу.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.