Посол Франції: треба «двічі подумати», перш ніж змінювати Мінські домовленості

Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен заявив, що слід враховувати необхідність згоди на зміни Мінських домовленостей Росії та прив’язаність до них міжнародних санкцій проти РФ.

Про це де Понсен сказав під час публічної дискусії «Мінські угоди: виконати не можна розірвати?», передає Укрінформ.

Подробиці. На думку французького дипломата, на Донбасі «більш-менш відбулося» припинення вогню. Проте він зазначив, що воно не є досконалим, і Україна продовжує зазнавати втрат.

«Це правда, що, з точки зору Парижа, ситуація складна. Росія весь час намагається робити вигляд, що вона не є стороною конфлікту, і намагається змусити Україну спілкуватися із сепаратистами напряму. Ми опираємося цій динаміці і намагаємося змусити Росію взяти на себе якісь зобов’язання… Я знаю, що в Україні відбувалися дебати щодо Мінських угод. Але ми прагматики, ми не впевнені, що, змінюючи формат перемовин, ви вирішите ситуацію. Все залежить від політичної волі Росії – чи захочуть вони брати на себе якусь відповідальність», – сказав де Понсен.

Він також додав, що багато разів чув про існування «плану Б» але не знає, в чому він полягає. Тож «поки його («плану Б») немає, ви мусите дотримуватися «плану А», а це нормандський формат і Мінські угоди».

Також де Понсен наголосив, що Франція не вважає, що дискусія щодо зміни формату перемовин повністю позбавлена сенсу. Проте є проблема – варто знати, наскільки Росія сприйме зміну формату і чи схоче вона «модифікувати те, що зараз існує».

«І ще ми повинні завжди пам’ятати, що Мінські угоди прив’язані до продовження санкцій проти Росії. Якщо не буде «Мінська», не буде санкцій за невиконання «Мінська». Тому ми повинні двічі подумати, перш ніж заходити на цю територію», – застеріг дипломат.

Щодо можливості більшого залучення США до врегулювання конфлікту на Донбасі, то дипломат нагадав, що раніше вже відбувався «обмін думками» між учасниками «нормандського формату» і спеціальним представником Держдепу США по Україні.

«Наразі такого спецпредставника від США немає, але як тільки він з’явиться, ми у Парижі і Берліні будемо раді розглянути такі додаткові шляхи врегулювання. Але наше завдання все ж таки знайти вирішення ситуації, яка є суто політичною з усіх боків. Розв’язання цієї політичної ситуації залежить в першу чергу від Москви, від Росії», – констатував посол Франції.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.