Міністерство юстиції оскаржило скасування нового українського правопису

У Мін’юсті впевнені, що Кабінет Міністрів мав повноваження щодо схвалення нової редакції правопису

Про це повідомляє прес-служба міністерства, передають Вчасні Новини.

Подробиці. 28 січня Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов щодо скасування нового українського правопису. Міністерство юстиції подало до Шостого апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу у справі про визнання протиправною та нечинною постанови Кабінету міністрів від 22 травня 2019 року «Питання українського правопису».

«Представляючи інтереси уряду, ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та почали процедуру його оскарження в апеляційній інстанції. На підставі норм закону «Про Кабінет Міністрів України», уряд наділений повноваженнями щодо забезпечення проведення державної політики у сфері розвитку та функціонування державної мови у всіх галузях, а також повноваженнями щодо спрямування та координації роботи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у вказаній сфері. Тож при прийнятті постанови щодо правопису Кабмін мав повноваження щодо схвалення його нової редакції», – наголосила заступник міністра юстиції Валерія Коломієць.

Вона зазначила, що позивачі не навели жодних доказів того, що цією постановою уряду були порушені їхні власні права, свободи та інтереси.

Нагадаємо. 22 травня 2019 року Кабінет міністрів ухвалив постанову № 437 «Питання українського правопису», якою схвалено нову редакцію правопису. З червня 2019 року МОН застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема, в офіційно-діловому стилі мовлення.

Проте матір учениці 7-го класу однієї з херсонських шкіл згодом оскаржила постанову уряду. У позові вона просила суд визначити постанову уряду протиправною та скасувати її. Також до ОАСК надійшов ще один позов до Кабміну щодо визнання постанови незаконною та її скасування. Позивачем виступила ГО «Правова держава». Пізніше суд об’єднав обидва провадження в одне.

28 січня 2021 р. ОАСК задовольнив позови повністю. Тоді у суді заявили, що Кабмін діяв поза межами своєї компетенції та з порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів. Через це суд визнав постанову протиправною та нечинною.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.