Вперше за 50 років: Світовий конгрес українців виключив зі своїх лав латвійське об’єднання

Таке рішення Світовий конгрес українців вперше прийняв за свою понад 50-літню історію.

Про це йдеться в повідомленні Конгресу, передають Вчасні Новини.

Подробиці. 13 березня Рада директорів Світового конгресу українців (СКУ) виключила зі своїх лав Об’єднання українських товариств Латвії (ОУТЛ).

Таке рішення Світовий конгрес українців вперше прийняв за свою понад 50-літню історію. Причиною вказується діяльність, яка демонструє антиукраїнську позицію, що суперечить основним засадам діяльності та цінностям СКУ. Об’єднання українських товариств Латвії було однією з трьох складових організацій з Латвії.

Зазначається, що ухвала була зроблена за результатами тривалого моніторингу діяльності ОУТЛ.

«На основі зібраної у відкритих джерелах інформації було встановлено, що члени та керівники ОУТЛ явно демонструють антиукраїнську позицію. Це включає пропагування різної антиукраїнської інформації в соціальних мережах; участь в акціях організацій, що керуються ідеологією «русского мира»; поширення дезінформації про війну на Сході України та наклепів на владу України, яка начебто є «фашистською гунтою», яка вбиває дітей; висловлювання, які дискредитують Революцію Гідності; просування ідеї про створення новоросійської республіки; ідеалізацію терористів та військових злочинців на Донбасі, зокрема Олександра Захарченка; співпрацю з російськими пропагандистськими ЗМІ; підтримку проросійських радикальних груп у Латвії, які підривають її суверенітет; пропагування у Латвії забороненої радянської символіки та історії; участь провідників та представників ОУТЛ у заходах Посольства Російської Федерації в Латвії; проведення культурних заходів у закладах РФ та запрошення на них дипломатичних представників держави-агресора», – йдеться в повідомленні Світового конгресу українців.

Також вказується, що надані докази не було спростовано ні письмово, ні під час виступу представника ОУТЛ на спеціальному засіданні Ради директорів СКУ.

«Сьогодні, коли Україна вже сьомий рік протистоїть російській агресії, одним із основних завдань СКУ і його мережі в понад 60 країнах світу є підтримка українського народу щодо захисту територіальної цілісності України. І тому СКУ вважає неприпустимим членство в СКУ будь-якої організації, яка пропагує антиукраїнську політику та співпрацює з російськими владними структурами. СКУ відкритий до співпраці з українськими громадськими організаціями в діаспорі, які стійко стоять на проукраїнській позиції, що відповідає основним засадам діяльності СКУ», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

СКУ буде взаємодіяти зі своїми складовими організаціями в Латвії, щоб підсилити українські патріотичні сили та підтримати формування нового центрального представництва українців у Латвії для здійснення проукраїнської громадської діяльності.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.