Денісова: Окупанти заявили 100 осіб на обмін, з них в українських в’язницях є лише 15

Представники ОРДЛО заявили у свої списки на обмін 100 осіб, які нібито перебувають на підконтрольній українській владі території.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Дом” повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передають Вчасні Новини.

Вона нагадалм, що востаннє зустрічалася із так званою “уповноваженою з прав людини “ДНР” 3 грудня 2020 року.

“Вони нам передали список на 100 осіб, щоб уточнити, хто з них є. Ми уточнили — 15 із них перебувають у місцях несвободи на території України, яка контролюється урядом. А решта — або вже звільнена, або таких прізвищ немає у нас, або просто не хочуть бути повернені на окуповану частину”, — сказала Денісова.

Вона не вважає, що основна мета затримань українців, що тривають в ОРДЛО, — поповнення “обмінного фонду”.

“Цього “обмінного фонду” достатньо. У них 301 наш громадянин. А в нас (на території, яка контролюється урядом — ред.) стільки “їхніх” людей немає”, — наголосила вона.

За її словами, представники окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) відмовляються від переговорів щодо нових обмінів, допоки Україна не здійснить “процесуальне очищення” всіх осіб, яких ОРДЛО отримали під час обмінів у грудні 2019 року та у квітні 2020 року.

“Йдеться про людей, яких ми їм (в ОРДЛО — ред.) раніше передали. І ось вони (“влада” ОРДЛО — ред.) вважають, що поки ці люди “процесуально неочищені”. Що це таке, на їхню думку? На їхню думку, якщо людина була засуджена, вона має бути помилувана. Якщо щодо людини тривало слідство, воно має бути завершено, і вона не має бути під слідством. Якщо тривав судовий процес, то він має бути завершений, і людина має бути виправдана. Вони вважають, що ці процедури українська влада не завершила, до кінця не провела. І цією причиною вони пояснюють відсутність обмінів”, — сказала Денісова.

Раніше Денісова повідомила, що серед 301 українців, яких утримують в ОРДЛО, 30 жінок і 44 військовослужбовці. Ще 258 громадян вважаються зниклими безвісти.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.