Кілька країн закликали притягнути режим Лукашенка до відповідальності за торгівлю людьми

Латвія, Литва й Естонія засуджують дії режиму Лукашенка, який використовує мігрантів у політичних цілях, і закликають притягнути його до відповідальності за торгівлю людьми.

Про це йдеться у спільній заяві президентів цих країн щодо ситуації на зовнішньому кордоні ЄС з Білоруссю. Текст заяви оприлюднений на сайті президента Литви, передають Вчасні Новини.

“Ми, президент Естонської Республіки Алар Каріс, президент Латвійської Республіки Егілс Левітс і президент Литовської Республіки Ґітанас Науседа, зустрілися у Вільнюсі 15 листопада 2021 року. Ми обговорили поточну гібридну атаку, започатковану білоруським режимом, також поділилися нашими поглядами на погіршення ситуації на зовнішньому кордоні ЄС з Білоруссю”, — йдеться у заяві.

Очільники Латвії, Литви й Естонії, зокрема, стурбовані правами людини і безпекою мігрантів, які зараз перебувають у Білорусі і змушені порушувати кордон Європейського Союзу. Посадовці закликають притягнути режим Лукашенка до відповідальності за торгівлю людьми. Вони також висловили повну підтримку дій, вжитих Республікою Польща, для захисту зовнішнього кордону ЄС.

Литва, Латвія й Естонія закликають Європейську Комісію негайно виконати висновки Європейської Ради від 21 та 22 жовтня 2021 року. Вони запропонувати необхідні зміни до законодавчої бази ЄС щодо міграційної політики та політики надання притулку. Йдеться також про надання відповідної фінансової підтримки ЄС для створення фізичних бар’єрів та інфраструктури.

Президенти запропонували лідерам ЄС та НАТО активізувати дипломатичні зусилля в країнах походження нелегальної міграції. Вони закликали всі відповідні міжнародні організації до активної участі у врегулюванні ситуації, створеної режимом Лукашенка. Окрім того, повідомили про готовність продовжувати підтримку білоруського громадянського суспільства.

(Джерело – Суспільне)

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.