Кулеба: Ситуація на кордоні України з Росією серйозно погіршується

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що ситуація на кордоні України з Росією «серйозно погіршується». Україна та країни-члени НАТО повинні координувати зусилля для того, щоб стримувати Росію і попередити найгірший сценарій.

В інтерв’ю Politico Кулеба сказав, що нарощування російських військ, артилерії та танків на східній кордонах України є небезпечним.

«Те, що ми бачимо вздовж нашого кордону, – це складна військова інфраструктура, розгорнута весною, вона готова до використання для наступальних дій проти України. Я не можу говорити про точний масштаб цих операцій. Але ще в 2014 році було неможливо уявити, що Крим буде захоплено Росією, тому я не можу зараз виключати жодного сценарію», – сказав Кулеба.

Міністр додав, що ЄС повинен розглядати нинішню кризу на кордоні з Білоруссю і російську загрозу Україні як рівнозначні елементи загальної стратегії Кремля з руйнації Європи.

«Коли ми бачимо, як мігрантів використовують як зброю, коли ми бачимо дезінформацію, яка використовується як зброя, коли ми бачимо використання газу як зброї, а також солдатів зі зброєю… Це не окремі елементи… Всі вони є частиною широкої стратегії руйнування Європи. Ми повинні розглядати все, що відбувається на схід від кордону ЄС і всередині ЄС, як частину цих загальних зусиль. Це не окремі події», – сказав міністр.

Водночас на спільній з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом пресконференції у Брюсселі Дмитро Кулеба зазначив, що потрібно об’єднати зусилля.

“Найважливіше є те, що всі з нас: і Україна, і члени НАТО, – повинні координувати наші зусилля для того, щоб ми стримували Росію і попередили найгірший сценарій”.

Він також застеріг, що зупиняти сценарій потім вимагатиме набагато більше коштів. Міністр акцентував, що Україна має бути готова до всіх сценаріїв Росії: нарощування військової сили, дестабілізації України зсередини.

“Але найважливіше – нам необхідно посилити стійкість України для відсічі усіх таких сценаріїв”, – наголосив глава української дипломатії.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.